11.15.2013

VERITATS DE RTVV, de Carme Miquel (LEVANTE-EMV, 14/11/2013)


         Estem vivint moments convulsos. I no podien ser d’altra manera: el tancament d’un mitjà de comunicació sempre és una pèrdua. Si aquest mitjà és l’únic que parla la nostra llengua i l’únic que té possibilitats d’arribar a tots els valencians, difondre la nostra cultura i tradicions i ajudar a vertebrar el país, la pèrdua és encara més gran. Per això, amples sectors de la societat valenciana, tal com s’està veient, han alçat la veu per dir que Canal 9 i Radio 9 no es tanquen.
         Però aquest crit massiu per la continuïtat de la radio i la televisió autonòmiques, no amaga les nombroses taques negres que aquesta ha tingut al llarg dels vint-i-cinc anys de programació. Taques negres que van propiciar la deserció de molts valencians i valencianes, com usuaris d’aquest mitjà.
         No oblidem, no volem oblidar, que Canal 9 va ser una televisió capdavantera en banalitzar la realitat, en realitzar uns programes –després seguits en altres televisions- que no eren més que un grup d’impresentables xafardejant insultant i cridant. Canal 9 també va ser capdavantera en l’emissió d’uns reality shows que feien del dolor, espectacle i del morbo un incentiu.
         I, per supost, no oblidem els vergonyosos informatius que no feien altre paper que el de gabinets de premsa del PP, dedicant un temps desmesurat a exaltar les realitzacions del govern valencià mentre que les actuacions dels altres grups, només les oferien amb un temps mínim i sempre de manera pejorativa. Sí, ho hem dit moltes vegades: els estudiants de periodisme haurien de tenir com a “Manual exacte de la manipulació informativa” els informatius de Canal 9 i de Radio 9. I relacionat amb aquesta manipulació direm alguna cosa més: si la plantilla de RTVV estava redimensionada, era perquè molts dels professionals van ser relegats de les seues tasques, i fins i tot apartats de qualsevol tasca, per la qual cosa es contractava i es contractava gent nova. Així és que no és culpa de ningún dels treballadors que la gestió en personal haja sigut nefasta com tampoc no ho és la dolentíssima i corrupta gestió econòmica.
                                                                                             Las provincias.es

         Amb tot, direm també que hi hagué alguns aspectes positius: Punt 2, la programació infantil i diversos programes van mostrar que la dignitat i la qualitat també hi era possible.

         Ara, que ens trobem en un moment de catarsi pel tema del tancament de la nostra radiotelevisió, és el moment adequat de recordar i refusar la mala gestió i la dolenta programació. Exigir la nostra televisió, no és reivindicar la seua trajectoria passada, és pensar en la futura RTVV pública, en valencià i de qualitat, tal com reclamen els seus treballadors i treballadores acomiadats.