El bisbe Pardo demana “públicament perdó pels insults” de 13TV
Dm, 29/10/2013
(CR/ Bisbat de Girona) El bisbe de Girona, Francesc Pardo, no ha esquivat els temes d’actualitat en l'homilia d’aquesta diada de Sant Narcís a la basílica de Sant Feliu. Pardo ha constatat que “l’Església i les nostres comunitats parroquials i institucions estan formades per cristians que tenen projectes polítics diferents i desitgen diverses configuracions polítiques per a Catalunya.” Per això, creu que cal “ser promotors de diàleg” i “no menystenir i atemorir el qui té opcions diferents de les pròpies, d’evitar els insults i el menyspreu”.
I és en aquest context que ha dit en la missa solemne que “per això demano públicament perdó pels insults i els menyspreus d'una cadena de televisió vinculada als bisbes", referint-se a la 13TV, emissora propietat de la Conferència Episcopal Espanyola que ha rebut nombroses crítiques pel seu to agressiu i parcialitat política.
Tot i que diversos bisbes catalans han transmès el seu malestar sobre els continguts de la cadena, Pardo és el primer que se’n lamenta i ho denuncia públicament. I, a més, demanant-ne perdó. Per Pardo, la clau està en que els cristians “hem d’esdevenir exemple de convivència fraternal. Cal recordar que sense amor, que pot arribar al perdó, no serà possible una convivència pacífica, ni la solució veritablement humana de cap projecte”. Just el contrari del que promouen mitjans com 13TV.
Sobre el moment polític de Catalunya el bisbe de Girona també s’ha referit a la seva carta dominical del passat 8 de setembre en la que defensava la necessitat d’una consulta. Aquest dimarts ha repetit alguns d’aquests arguments i ha recordat que si bé "com Església hem de donar exemple d'unitat i de fraternitat en la diversitat” també “com a Església cal recordar i defensar els drets fonamentals dels ciutadans, entre aquests el de poder opinar i ser escoltats en decisions fonamentals que afecten la seva vida i societat".
"No ens preguntem només pel que han fet els altres"
En la seva reflexió sobre el moment actual també ha assenyalat com primer repte i més important "afrontar les conseqüències de la crisi econòmica i el sofriment de les persones". Tot això, ha remarcat que “enmig de la crisi vivim molts fets que ens
mantenen l’esperança” i que cal que “obrim bé els ulls per descobrir els miracles i els signes que es donen avui entre nosaltres”.
Com a exemples ha agraït “els senzills actes de generositat de moltes i moltes persones que d’una manera anònima n’han ajudat d’altres perquè puguin viure” i “el treball d’institucions com Càritas, el Banc dels Aliments, la Creu Roja, els patronats... que han multiplicat els seus esforços”.
Al costat d’aquests exemples ha Pardo ha demanat “com a captaire” als polítics: “si és del tot necessari retallar, feu-ho per dalt i no per baix”. Alhora, segons el bisbe de Girona “la crisi ens ha d’ajudar a recuperar o a iniciar tot un estil de vida potser oblidat, quan hem fet del benestar individual i del fet de posseir el gran objectiu de la vida”. “Fem-nos una pregunta: em preocupo dels qui sofreixen o tinc por de complicar-me la vida? No ens preguntem només pel que han fet els altres, sinó pel que he fet i faig jo mateix”, ha demanat.
El perill d’una vida cristiana “esmorteïda”
La part inicial de l’homilia l’ha centrat en demanar al cristians una revisió de la seva vivència del la fe: "Desitjo subratllar la necessitat d'esdevenir testimonis joiosos de la fe". El bisbe ha centrat les seves reflexions a l'entorn d'aquest testimoniatge: "El problema d'avui no és la quantitat de creients, sinó el perill de viure una vida cristiana esmorteïda, sense vitalitat, sense força i, per això, mancada de testimoniatge"
Amb el referent del suprem testimoni dels sants gironins, Feliu i Narcís, el bisbe ha insistit en que cal fer-ho amb cor d'infants, com el mateix Jesús ho va assenyalar: "només em poden entendre els qui són com els infants". “Un cristià trist és un trist cristià", ha afirmat.
En la Solemne Missa Major Pontifical d’aquest dimarts que ha presidit el bisbe Pardo, han concelebrat el bisbe emèrit Carles Soler, vint-i-sis preveres i la participació de quatre diaques i acòlits. Pardo també ha tingut un record pel seu antecessor Jaume Camprodon, pocs dies després del quarantè aniversaride l’arribada a la diòcesi.
Amb el fidels que omplien totalment la nau de la basílica hi eren presents l'alcalde de la ciutat, el President de la Diputació, els delegats dels governs autonòmic i central, regidors, diputats i senadors i una representació de l'orde del Sant Sepulcre i del Reial Estament de Girona.
En finalitzar la celebració s'han entonat els goigs de sant Narcís, patró del bisbat i ciutat de Girona i celebrants, autoritats i fidels han anat en processó fins a la capella on es veneren i es mostren les relíquies del sant i han rebut el tradicional cotó.
Aquí podeu llegir l'homilia sencera.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada