“En l’àmbit polític només seguint els Deu Manaments n’hi hauria prou”, ha sentenciat Pilar Rahola per respondre a la pregunta sobre els valors morals en l’exercici de política. Una reivindicació de l’exercici de la política des de principis morals que ha secundat Angel Ros com a forma de regenerar-la: “en un moment de canvi social m’agradaria molt que algú recuperés un discurs regeneracionista moral”. Ros també ha defensat el compromís religiós i la com “una bona eina per relligar de nou moral i política”.
El testimoni de Victòria Molins ha mostrat com viu les seves limitacions ja que moltes vegades “només puc acompanyar” i estar al costat del "mal lladre". I Oriol Badia també ha explicat com davant d’un compromís s’havia de sentir a dir “Oriol, per què et compliques la vida”.
Per la seva banda, Anna Punsoda ha descrit la complexitat en fer un judici moral dels polítics, ja que sovint “perquè algú passi la prova de la dignitat moral uns altres s’han d’embrutar” i perquè “l’alçada moral no sempre coincideix amb eficàcia”.
En el debat, moderat per Cori Casanova, Rahola ha remarcat el perill que corre l’estat actual del benestar i de la destrucció de la classe mitja, però des de la seva experiència de carrer Molins s’ha mostrat més optimista: “m’agrada pensar que hem tocat fons i que si no hem tocat fons quan hi arribem anirem cap amunt". Per Punsoda, una de les realitats també és la d’uns joves que “cada vegada són menys reformistes i que prefereixen implicar-se en moviments alternatius”.
En l’àmbit més pràctic, Ros ha situat com una evidència “que la pràctica dels partits polítics ha de canviar radicalment i anar a un model més democràtic”. I, Badia, ha posat com a exemple “l’error dels polítics que pensen que si no surt als diaris el que fan no serveix de res”.
Aquí podeu veure la taula rodona integra.
La sessió del matí de la jornada anual del Grup Sant Jordi ha acollit dues ponències. El teòleg mallorquí Teodor Suau ha defensat la implicació dels cristians en la vida política en un sentit ampli en el que l’aportació del cristianisme ha de ser “la gratuïtat com una forma de transformació”. Com exemple d’aquesta implicació ha proposat “la construcció de la societat civil com una dimensió de la construcció del Regne de Déu”. També ha intervingut el teòleg Marciano Vidal que ha remarcat com “el desequilibri econòmic dificulta el funcionament democràtic” i la necessitat de “noves formes i pràctiques de la política amb més participació directe”.
En la inauguració de la Jornada d’aquest any hi ha intervingut el bisbe de Lleida Joan Piris i el director general d’Afers Religiosos Enric Vendrell.
Galeria d'imatges
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada