2.21.2014

PROSTITUCIÓ, Carme Miquel (LEVANTE-EMV, 18/02/2014)

              Dissabte passat , a Madrid, es van manifestar unes desenes de persones (la prempsa no en diu quantes) per reclamar  “dret total per al treball sexual”. Convocava  l’acte un Col·lectiu, Hetaria, i algunes autoanomenades treballadores del sexe”. Aquestes reclamen comptar amb els mateixos drets i deures que la resta de treballadors i trobar espais dignes i en condicions on exercir aquesta activitat, negociats amb ajuntaments i veïnat implicat.

            No és aquest, el de la prostitució, - anomenat el treball més antic del món-, un tema menor. Tampoc no és un tema fàcil a resoldre. Les solucions que puguen aportar-se poden respondre a criteris polítics, morals o de plantejaments filosòfico-socials. Però no hem d’oblidar que també responen a criteris econòmics, ja que la prostitució constitueix un gran negoci (i no precisament per a les pròpies prostitutes)- I els qui promouen la prostitució són partidaris de la legalització o no depenent dels beneficis que la situació concreta els aporte.

            A mi, la manera de tractar el tema em genera moltes inecerteses. Diuen els partidaris de legalitzar la prostitució que aquest fet aportaria seguretat a les prostitutes, que es controlarien les malalties sexuals i disminuirïa el maltractament, les violacions i el mercat de persones.  De veritat això seria així? Experiències de països on està legalitzada no semblen confirmar aquest supòsit.  En qualsevol cas, la legalització serviria en el cas d’aquelles que exerceixen la prostitució de manera voluntària. Però, quantes en són?  I quantes són les que es veuen obligades per circumstàncies socials? I quantes són víctimes ocultes de mafies? És evident que per a aquest darrer cas calen mesures dràstiques de persecució i desmantellament coordinades internacionalment.  Però alhora , la societat hauria de dotar-se de mitjans que oferiren l’oportunitat d’abandonar la prostitució a totes aquelles dones que ho desitjaren. En aquest sentit a les prostitutes cal protegir-les, no culpabilitzar-les.

            Afegiré que per a mi la prostitució constitueix una activitat que, en gairebé tots els casos, - també quan és voluntària-, suposa sotmetiment al client. I entendre les relacions sexuals no en pla d’igualtat sinó com a dominació.  I hi ha un altre fet que em preocupa i em causa refús. És el fet què en aquest món global ,que és un mercat on tot es compra i es ven, el cos de les dones siga una mercaderia més.