2.16.2014

El papa rebrà conjuntament els bisbes catalans el 7 de març (CATALUNYARELIGIÓ.CAT)

(Jordi Llisterri -CR) El papa Francesc rebrà conjuntament tots els bisbes catalans el proper 7 de març a Roma. La trobada es farà dins de la visita “ad limina” que faran a Roma del 3 al 8 de març. Durant aquesta setmana faran les reunions habituals als dicasteris vaticans i la visita a les tombes dels apòstols. Els bisbes catalans han estat preparant la visita en la reunió de la Conferència Episcopal Tarraconense d’aquest dijous i divendres a Barcelona. Així, els bisbes catalans tindrán per primera vegada una reunió conjunta i privada amb el papa.

Les visites "ad limina" les realitzen periòdicament tots els bisbes del món per assegurar un contacte directe amb el bisbe de Roma i amb la cúria vaticana. Fins ara, la visita també incloïa una breu trobada individual de cada bisbe amb el papa. Però en les que ja ha celebrat el papa Francesc amb altres episcopats, aquesta trobada individual s’ha convertit en una reunió privada més llarga en petits grups de deu o dotze bisbes d’una mateixa àrea geogràfica.

La reunió dels bisbes catalans s’inclou en la visita “ad limina” que realitza tot l’episcopat espanyol. Els bisbes de la resta de províncies eclesiàstiques també seran rebuts en petits grups pel papa. La visita inclourà una audiència de tots els bisbes de la Conferència Episcopal Espanyola on el papa pronunciarà un discurs.

La visita “ad limina” se celebra teòricament cada cinc anys però normalment s’endarrereixen. La darrera que van realitzar els bisbes catalans va ser el febrer del 2005 que va quedar interrompuda per l’hospitalització de Joan Pau II unes setmanes abans de la seva mort. Aquella visita ja va estar presidida pels dos arquebisbes metropolitans catalans actuals, Martínez Sistach i Jaume Pujol, un any després del seu nomenament.

“Ad limina apostolorum” fa referència “als llindars dels apòstols sant Pere i sant Pau” ja que un dels moments més significatius d’aquesta visita periódica és la veneració dels sepulcres de sant Pere i sant Pau que hi ha Roma. Per això, la visita sempre inclou la celebració de l’eucaristia a la basílica de Sant Pere del Vaticà i Sant Pau Extramurs, així com a les altres dues basíliques majors de Roma, Santa Maria la Major i Sant Joan del Laterà.

Per preparar la visita els dicasteris vaticans demanen una informació prèvia a les diòcesis sobre l’estat de les iniciatives pastorals, les preocupacions de l’episcopat, i la realitat social del país. Durant la setmana que dura la visita es mantenen reunions en els diversos dicasteris vaticans.
D’altra banda, en la mateixa reunió dels bisbes catalans, s’ha realitzat la reunió de reflexió que es fa habitualment amb professors de la Facultat de Teologia i de la Facultat de Filosofia de Catalunya. En aquesta ocasió el tema ha estat Matrimoni i Família, emmarcat en el proper sínode de bisbes sobre aquest tema. I han participat els professors Armand Puig, Margarida Bofarull, Joan Planellas, Domènec VallsJaume Aymar, Sílvia Coll-Vinent, Ignasi Roviró i Francesc Torralba.

                             El bisbe de Tortosa, monsenyor Benavent, valencià de la Vall d'Albaida

COMUNICAT DE LA REUNIÓ N. 209

Conferència Episcopal Tarraconense

Els dies 13 i 14 de febrer de 2014 ha tingut lloc la reunió n. 209 de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET), a la casa d’exercicis «Sant Ignasi» de Sarrià, a Barcelona. La reunió ha estat presidida per Mons. Jaume Pujol Balcells, arquebisbe de Tarragona i primat, i hi han assistit tots els seus membres.

En començar, el Cardenal Lluís Martínez Sistach ha tingut un record i una pregària pel Cardenal Ricard Maria Carles, arquebisbe emèrit de Barcelona, traspassat el 17 de desembre de 2013 i per Mons. Pere Tena i Garriga, bisbe auxiliar emèrit de Barcelona, que va morir el passat 10 de febrer de 2014.
Mons. Francesc Pardo, com a president del Secretariat Interdiocesà de Pastoral de Joventut (SIJ), acompanyat d’alguns membres del SIJ, la Sra. Marisa Jiménez, Mn. Jordi Callejón i la Sra. Anna Robert, han informat els bisbes dels diferents aspectes organitzatius i de contingut de l’Aplec de l’Esperit, la trobada interdiocesana de joves de les deu diòcesis catalanes i de les illes Balears i Andorra, que tindrà lloc a Banyoles, bisbat de Girona, el proper dissabte 7 de juny, vigília de la festa de la Pentecosta, i que enguany té com a lema És el Senyor.

Mons. Francesc Pardo, acompanyat de Mn. Jordi Font, consiliari nacional de Minyons Escoltes i Guies Sant Jordi de Catalunya, ha informat els bisbes de diverses qüestions relacionades amb l’escoltisme. També ha informat d’alguns projectes del Moviment de Centres d’Esplai Cristians.
Els bisbes han preparat la Visita «ad limina apostolorum», a Roma, que portaran a terme del dia 3 al 8 del proper mes de març. Aquesta visita té un important significat per fer visible la unitat i la comunió dels successors dels Apòstols amb el successor de Sant Pere i de les Esglésies locals amb l'Església de Roma.

Està previst que el Papa Francesc rebi els bisbes de les dues províncies eclesiàstiques que formen la Conferència Episcopal Tarraconense el divendres 7 de març, al matí.

Els bisbes catalans veneraran els sepulcres dels Sants Apòstols Pere i Pau i s’entrevistaran també amb els responsables de diversos dicasteris de la Cúria Romana.

Els bisbes demanen als fidels, ja des d’ara, la pregària per la persona del Sant Pare Francesc i el seu ministeri d’unitat en la comunió, i també per tots els Bisbes de Catalunya que faran la Visita, per tal que sigui un moment de gràcia per a les nostres Esglésies diocesanes, perquè, renovades per l’Esperit Sant, puguin dur a terme la seva missió evangelitzadora.

Així mateix, els bisbes han aprovat la revisió del 1r volum de la Litúrgia de les Hores, que comprèn els temps litúrgics de l’Advent i del Nadal. El text revisat l’han presentat Mons. Joan Enric Vives, president de la Comissió Interdiocesana de Litúrgia, i Mn. Joan Baburés, delegat de Litúrgia de Girona; en ell hi han treballat també els altres delegats de Litúrgia de les diòcesis catalanes, així com altres experts.

Mons. Vives, secretari de la CET, ha presentat als bisbes el Balanç econòmic de l’any 2013 i el Pressupost de l’any 2014 del Fons Comú Interdiocesà, els quals han estat estudiats i aprovats. Els bisbes han tractat també diverses qüestions relatives a ensenyament, catequesi i apostolat seglar.

El Matrimoni i la Família ha estat el tema de la XXVI reunió de treball de la CET amb els professors de les Facultats de Teologia (FTC) i de Filosofia (FFC) de Catalunya. Hi han assistit, per part de la FTC, el degà Dr. Armand Puig i els professors Margarida Bofarull, Joan Planellas i Domènec Valls, i per part de la FFC, el degà Dr. Jaume Aymar i els professors Sílvia Coll-Vinent, Ignasi Roviró i Francesc Torralba.
La reunió de treball ha començat amb la presentació de dues ponències que han anat a càrrec del Dr. Francesc Torralba i la Dra. Margarida Bofarull.

Un llarg diàleg entre els bisbes i els professors assistents ha seguit a les ponències i ha contribuït a la preparació de les qüestions que el Sant Pare Francesc ha plantejat per al proper Sínode dels Bisbes.
Barcelona, 14 de febrer de 2014, festivitat de Sant Ciril i Sant Metodi, patrons d’Europa.