2.03.2014

La independència a Qüestions de Vida Cristiana (LA VANGUÀRDIA, 02/02/2014)

Oriol Domingo | 

1. Nova i sòlida aportació al gran debat de la Catalunya’2014. La independència és la temàtica tractada en el número 247 de Qüestions de Vida Cristiana. Aquesta publicació quadrimestral és fruit de la col·laboració de la Fundació Joan Maragall i Publicacions de l’Abadia de Montserrat.
2. L’editorial del número 247 argumenta el perquè Qüestions dedica un monogràfic a la independència. El procés de transició nacional endegat pel Parlament de Catalunya i la mobilització pacífica i democràtica de les Diades de l’11 de Setembre dels anys 2012 i 2013 confirmen “la necessitat de pensar i dialogar sobre la independència del país”.
3. El plantejament de Qüestions és fa en bona part en clau eclesial. “¿De quina manera el procés que viu el país interpel.la l’Església catalana? ¿Com ens interpel.la també el magisteri de l’Església?” Les respostes tenen en compte les actuacions i els discursos de personalitats indiscutibles com els abats Aureli M. Escarré i Josep M. Soler, i els papes Joan XXIII, Pau VI i Joan Pau II. El comú denominador de tots ells és la tesi de que “entre els drets humans també hi ha el de decidir el nostre futur, el futur de la nostra nació”. El Papa polac, Joan Pau II, va interpel·lar amb unes preguntes punyents en el seu famós discurs a la Unesco (2 de juny del 1980). Va dir: “¿No hi ha, en el mapa d’Europa i del món, nacions que posseeixen una meravellosa sobirania històrica, nascuda de la seva cultura, i que, amb tot, al mateix temps estan privades de la seva total sobirania?”.
4. El monogràfic inclou entrevistes a Joan Rigol, Francesc Homs i Oriol Junqueras. Els tres polítics parlen amb serenitat de la consulta del 9 de novembre i de les seves experiències cristianes. També hi ha textos d’Àngel Castiñeira, Josep Maria Forné, Salvador Cardús, Miquel Calsina, Carles Torner, Agustí Colomer, Miquel Àngel Llauger, Ramon Prat, Hilari Raguer, Joan Costa Bou. Aquest darrer, mossèn Joan Costa, és autor del lluminós i imprescindible “Nació i nacionalismes en el marc del magisteri pontifici”.
5. El sociòleg Salvador Cardús contraposa les postures de l’episcopat espanyol i de l’episcopat català. Segons Cardús, la Conferència Episcopal Espanyola fa política, encara que digui que no en fa, al decantar-se per la posició espanyolista del PP i del PSOE. Mentre, la Conferència Episcopal Tarraconense, o catalana, manté avui silenci i és incapaç de pronunciar-se, amb la Doctrina Social de l’Església catòlica, sobra la qüestió sobiranista que està cada dia en les pàgines des diaris i que interessa molt als ciutadans de Catalunya, siguin o no creients. L’Església organitzada no institucional –explica Cardús- pren posicions sobre la independència de Catalunya. Es refereix a persones com Hilari Raguer (autor de “Ser independentista no és cap pecat”), David Jou (autor de “L’avinguda i el laberint”), Francesc  Torralba, Carles torner, Ramon M. Nogués, Joan Estruch, Fèlix Martí, Josep M. Ballarin, Jordi Porta, Teresa Forcades.