2.20.2014

Lampedusa i Ceuta. ¡Vergonya! Clama el Papa Oriol Domingo | 14/02/2014 (LAVANGUARDIA.COM)

1. ”Vergonya” és el clam del papa Francesc al referir-se el passat juliol al naufragi tràgic d’immigrants a Lampedusa. Aquest crit ressona ara després de la mort de 15 immigrants a Ceuta el passat dia 6 i després de les explicacions, explicacions? del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Diaz. Vergonya!
2. Nombroses entitats, de caràcter laic i confessional, es manifesten contra la política inhumana d’immigració i de seguretat repressiva del Govern espanyol. Una d’aquestes veus és la del franciscà Santiago Agrelo, arquebisbe de Tanger. L’arquebisbe afirma que es “inacceptable” que la vida d’un ser humà tingui menys valor que una suposada seguretat o impermeabilitat de les fronteres d’un Estat o que mercaderies i capitals tinguin més drets que els pobres per entrar en el país.
3. Val la pena recordar una reflexió que l’arquebisbe Agrelo va fer pocs dies abans del Nadal passat sobre la frontera que Espanya aixeca als immigrants. Una reflexió profètica: “Avui dissuadim el Nadal amb murs enlairant-se, carreteres perimetrals, radar d’aproximació amb càmera de visió nocturna, dispersors de productes antidisturbis, llambrades amb filferros tallants, cables amb sensors conectats a una central de seguiment, casetes de vigilancia, càmeres de televisió. Aquesta muralla, que es pretén infranquejable, no s’aixeca contra la corrupció, no contra la violència, no contra la injustícia, no contra l’explotació, no contra la marginació. S’aixeca contra homes, dones i nens que tenen fam de futur i de pa. Aquesta muralla s’aixeca contra l’esperança, contra el Nadal”.
4. Sí, són paraules profètiques. Com aquestes: “Quant més difícil se’ls hi posa als pobres passar les fronteres, més probable serà que aquest Nadal que truca a les nostres portes ACABI OFEGAT EN EL MAR.  A vosaltres, fills molt estimats, no necessito dir-vos que tragueu aquest mur”.
5. La postura profètica de l’arquebisbe de Tànger sintonitza amb Jesús i el seu missatge evangèlic alliberador i solidari, amb la radicalitat de Francesc d’Assís i amb el papa Francesc. El Papa va recordar a Lampedusa als “immigrants morts en el mar, en aquestes barques que, enlloc d’haver estat una vía d’esperança, ha estat una via de mort”.  Francesc també va recordar aquesta pregunta bíblica de Déu: “Caín, on està el teu germà?”. Va afegir: “El somni de ser poderós, de ser gran com Déu, de ser Déu, porta a una cadena d’errors, que és cadena de mort, porta a derramar la sang del germà”.
6. El president Mariano Rajoy i el ministre Jorge Fernández Díaz podrien convidar al papa Francesc a visitar el Lampedusa espanyol, Ceuta.