1.17.2014

Vives des de Gaza: "Hem pogut veure llavors d'esperança" (Catalunya Religió.Cat)

(Bisbat d'Urgell) L'arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives, ha visitat Gaza, Tel Aviv i Betlem durant la trobada organitzada per la Coordinadora de les Conferències Episcopals per a l'Església a Terra Santa i per l'Assemblea de Bisbes Catòlics de Terra Santa, "Holy Land Co-ordination" (HLC).
La trobada es va iniciar el dissabte dia 11 a Jerusalem, tot i que les sessions de treball s'han desenvolupat aquests dies a Gaza, Tel Aviv i Betlem on s'han trobat amb diversos col·lectius de la societat civil. Diumenge van visitar la Parròquia catòlica llatina de la Sagrada Família, l'Església cristiana ortodoxa, i escoles, centres formació i hospitals cristians on van expressar el seu suport als mestres i al personal mèdic.
Vives ha informat des de Gaza que "la gent continua la seva vida i tenen coratge, perquè realment, en tenen. Hem pogut veure llavors d'esperança: hi ha quatre escoles catòliques i cristianes que donen un gran suport a les famílies i als infants, i que estan fent una tasca molt important. Hem visitat un taller ocupacional per a joves sordmuts, dirigit per cristians que esta fent un treball molt ferm, i hem conegut el treball que fan pels nens abandonats, orfes i pobres que fan les Germanes de Santa Teresa de Calcuta, les Religioses del Rosari i del Verb Encarnat, aquestes darreres a la parròquia de Gaza".
A Gaza, hi viu una població de 1.600.000 persones, de les que unes 1.200 són cristianes: "aquí els cristians són una petita minoria", explica l'arquebisbe Vives, que afegeix que " a Gaza, la situació és insostenible, molt dramàtica, perquè hi ha moltíssima gent vivint tancada com si fos una presó; per què l'embargament és molt dur... en aquest moment estan tallats els túnels que venien des d'Egipte i que portaven avituallament i béns i també permeten entrar i sortir a les poques persones que poden".
Dilluns, dia 13, a Tel Aviv, es va dur a terme una reunió i un dinar amb els Ambaixadors davant l'Estat d'Israel dels diferents països que participen en aquesta Trobada. Els bisbes es van reunir amb membres de la societat civil que participen de la "Sadaka Reut Gemmini", que porta a terme un projecte per educar els joves palestins i jueus a favor de la pau. Alhora, una delegació visitarà "Our Lady, Woman of Valor" un projecte pastoral a Tel Aviv dedicat a la migració, que promou el jesuïta David Neuhaus, Vicari Patriarcal per als Catòlics de Llengua Hebrea. Al final de la jornada van tornar a Betlem.
Sobre aquestes trobades Vives va explicar que "aquests dies estem trobant esperança en el món diplomàtic. Ens han parlat i hem pogut parlar d'aquests Acords per la Pau que estant fent camí amb la tenacitat que mostra John Kerry, Secretari d'Estat nord-americà, i que avancen de manera molt sigil·losa però que sembla que poden donar fruit. Aquí tothom té molta esperança, es molt positiu, sobretot en les delegacions polítiques de països europeus, amb les que hem pogut contactar. Tant de bo aquestes temes s'obrin camí".
Al llarg del dimarts 14 de gener, la visita a continuat a Ramal·lah per reunir-se amb el "Fatah Central Commitee". S'ha programat també una trobada amb "Negotatiation Support Unit Ramallah and Bethlehem", de l'OAP. De retorn a Betlem, dialogaran amb els estudiants i professors de la Universitat Catòlica de Betlem regida per La Salle. L'arquebisbe Vives hi assisteix en representació de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE).


Audio del bisbat d'Urgell amb declaracions de l'arquebisbe Joan-Enric Vives: