1. Els ciutadans cristians, com ciutadans i com cristians, tenen el dret i el deure de reflexionar i actuar sobre el procés sobiranista. I votar. És una de les grans qüestions a la Catalunya del 2014.
2. “Ni la independència d’un poble ni la unitat de l’estat són dogmes absoluts”, segons Juan Maria Uriarte, bisbe emèrit de Sant Sebastià. O dit de forma positiva: el sobiranisme català ha de respectar el sobiranisme espanyol, i el sobiranisme espanyol ha de respectar el sobiranisme català. Una bona entesa entre l’un i l’altre pot crear una relació de més llibertat, més solidaritat, més fraternitat.
3. Aquest principi ha de ser tingut en compte pels catòlics que estan implicats o afectats en el procés sobiranista català. També ha de ser respectat pels aquells, agnòstics, que consideren que els plantejaments establerts en la Doctrina Social de l’Església Catòlica són raonables i fruit de l’experiència acumulada arreu i des de fa molts de temps.
4. Juan Maria Uriarte ho explica a la periodista Carme Munté en el setmanari “Catalunya Cristiana”. “Ni la independència d’un poble ni la unitat de l’estat –diu- són dogmes absoluts. No són veritats que requereixin de nosaltres un assentiment incondicionat. En principi cap d’aquestes dues opcions pot ser reprovada en nom de la fe, i cap no pot ser requerida o exigida en nom de la fe. És tasca de cada cristià veure quina de les opcions defensa en cada moment més bé els valors de la identitat, solidaritat, sostenibilitat”.
5. Uriarte s’expressa amb coneixement de causa. Un cosí seu va ser assassinat per ETA i feu d’intermediari entre l’organització terrorista i el Govern espanyol en benefici de la pau. El plantejament d’Uriarte sobre la independència i l’Estat des d’una perspectiva de la Doctrina Social d‘Església és el que han mantingut els bisbes bascos de la seva generació i el que mantenen els bisbes catalans.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada