4.02.2013

Quaranta anys entre llibres i diaris La llibreria Girona va tancar ahir després d'una llarga trajectòria comercial a la ciutat (DIARI DE GIRONA)


El juliol de 1972 , la llibreria Girona va obrir les seves portes per primera vegada. I ahir, 40 anys més tard, va baixar la persiana per últim cop entre comiats de veïns, amics i clients de sempre que compartien anècdotes i records amb Roser Varés i Jordi Masó, el matrimoni que al llarg de quatre dècades han convertit aquest petit negoci en un dels espais més coneguts i estimats del centre de la ciutat.
Situada a la Carretera Barcelona, davant mateix de la plaça Poeta Marquina, la Papereria i Llibreria Girona tanca definitivament després de veure néixer tota una generació dels que fins ahir s'havien convertit, com els pares i avis abans que ells, en clients habituals de l'establiment. Un cartell penjat a l'aparador anunciava des de feia temps el motiu d'aquesta decisió: "Tanquem per jubilació". "Els nostres fills no han seguit al negoci tot i que en èpoques de vacances i quan estudiaven ens ajudaven moltíssim. Ara tenen les seves vides", explicava Roser Varés sobre la determinació de tancar de manera permanent.
Tot i ser l'últim dia d'obertura, el d'ahir va ser un matí tranquil, amb menys gent del que sol ser habitual un diumenge qualsevol, ja que coincidint amb Setmana Santa molts dels clients més freqüents eren fora. Els qui en aquest darrer dia d'obertura van passar per la llibreria s'acomiadaven del matrimoni afectuosament entre abraçades després d'anys de coneixença. "Avui és un dia especialment sentimental per nosaltres" explicava Roser Varés.
El d'ahir, però, no va ser l'únic dia de comiats per als llibreters. "Fa una setmana que cada dia ve molta gent expressament a acomiadar-se, fins i tot gent que ve a veure la família el cap de setmana i que, com que han sabut que tancàvem, han passat a saludar", explicava Varés. Els clients, però, no van ser els únics en acomiadar el matrimoni. "Moltes persones de Barcelona, de les editorials amb qui hem tingut contacte telefònic, també han volgut apropar-se per dir adéu", destacava la llibretera.
Tertúlies el diumenge
Des que Roser Varés, neboda del reconegut artista i cineasta gironí Antoni Varés, va decidir obrir la seva pròpia llibreria seguint l'exemple familiar -en aquella època regentaven la llibreria Gran Via- són moltes les persones que al llarg de quatre dècades han passat per la llibreria Girona i moltes les anècdotes acumulades. Els diumenges al matí, per ?exem?ple, la llibreria és convertia en un espai de tertúlia on amics i clientela que hi havia anat a comprar el diari discutien sobre l'actualitat futbolística, sobretot a l'entorn del Barça, i sobre la situació política del moment.
Com a anècdota recent, els llibreters van destacar que algunes persones van comprar alguns objectes com plomes Montblanc o Rotrings com a record. "Aquestes últimes setmanes hem aprofitat per treure coses del magatzem que hi teníem des de feia 30 i 40 anys. Coses mítiques de papereria que a causa de les noves tecnologies últimament han anat molt a la baixa" relatava Varés.
També entre els llibres acumulats al llarg dels anys van aparèixer obres dels pintors Josep Perpinyà i Lluís Roura, i diversos reculls sobre la ciutat de Girona i les seves llegendes, entre d'altres. "Els llibres han volat, perquè per a la clientela és el record que s'emporten d'una etapa que s'acaba", deia la llibretera Roser Varés.
Futur incert per al local
Demà, el local fins ahir ple de premsa, material de papereria i llibres de tot tipus restarà completament buit a l'espera que la propietària de l'edifici iniciï unes ?obres de remodelació que no se sap quan acabaran. I tot i que no està previst que el local s'ocupi, podria ser que, en un futur, alber?gués de nou una llibreria.
"Nosaltres, d'entrada, volíem tancar a finals d'any, però hi havia molta gent interessada a seguir amb el mateix negoci, motiu pel qual en un principi, abans de saber que la mestressa de l'edifici volia fer obres, vam decidir tancar abans", explicava Varés, que afegia "és una llàstima, perquè els hauríem pogut deixar material, la clientela i els subscriptors que haguessin continuat. Ara ho hem de buidar tot".
Avui, després de quatre decàdes venent premsa i llibres diàriament, la llibreria Girona no obrirà les seves portes però deixarà 40 anys de records entre els gironins.