Saps què són els riuraus?
Coneixes com i on
s'elaborava tradicionalment la pansa a la Vall d'Albaida
i les comarques veïnes?
La pròxima setmana
tindrem l'oportunitat de descobrir-ho de la mà de
l'investigador Carlos Fuster!
Carlos
Fuster és un historiador saforenc autor del treball "Temps de
pansa: riuraus i sequers de la Vall d'Albaida", que va rebre
el Premi d'Investigació de l'Institut d'Estudis de la Vall
d'Albaida l'any 2012. D'aquell treball, junt a altres
investigacions posteriors, ha extret recentment el llibre "Els
riuraus. L'elaboració de la pansa", una obra en què explica el
procés per elaborar pansa a la manera tradicional al mateix
temps que ens parla de la història dels riuraus de les nostres
comarques, les edificacions tradicionals relacionades amb
aquesta feina i que encara podem trobar en peu a pobles de la
Marina, la Safor o de la part més oriental de la Vall
d'Albaida.
Escaldà a Xaló l'any 1955 |
Anima't
a conèixer la cultura de la pansa i el seu patrimoni
arquitectònic -que també és el nostre- el pròxim cap de
setmana amb dues activitats ben interessants.
D'una
banda, divendres 12 a les 20 hores, Carlos Fuster i el mestre
Casimir Romero (altre enamorat dels riuraus i la pansa, sempre
contribuint a la seua recuperació) estaran al Casal per
presentar-nos el llibre.
I
per aprofundir més en la temàtica i viure-la de ben aprop,
diumenge 14 visitarem els riuraus de Montixelvo i Terrateig en
una ruta que també passarà per altres llocs vinculats a la
cultura de la pansa. I per tan sols 3 euros!
No t'ho perdes!
Per acudir a la ruta cal que faces la teua reserva amb temps a valldalbaida@acpv.cat
Riurau de Constantino, Terrateig |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada