5.03.2013

Alicante - Elche?, de Josep Miquel Bausset, monjo de Montserrat (INFORMACION.ES)




Josep Miquel Bausset
La notícia és d´antologia: «El Aeropuerto de El Altet pasará a denominarse de "Alicante-Elche", tras la solicitud del consistorio», per acord de l´Ajuntament d´Elx, presidit per la senyora Mercedes Alonso. Això passa a Elx, no a Burgos! És així com es defensa la nostra llengua a la ciutat de la Festa d´Elx? O a partir d´ara serà de la «Fiesta de Elche»? 
Encara no fa un any, el PP creava una «Secretaría de señas de identidad», per tal de «defender lo nuestro». I fa només dos mesos, el senyor Serafín Castellano, del PP, defensava el nostre patrimoni cultural i històric, «ante el cual el partido reafirma su firme compromiso». Això ho deien perquè el «valenciano es una de las más importantes señas de identidad que tenemos como pueblo». I per això afirmaven també que «el PP siempre ha hecho una defensa firme de las señas de identidad de la Comunidad, sin complejos y sin vacilaciones».
També el senyor Bellver afirmava: «Solo el PPCV defiende sin tapujos y de frente, las señas de identidad valencianas». Per això mateix, César Sánchez, vicesecretari general del PP, ens alertava del perill: «un tripartito causaría el destierro de las señas de identidad». 
Com que a internet ho trobem tot, podem vore les incongruències entre allò que es diu i allò que fan. Entre altres coses les de la pàgina web de l´Ajuntament de Calp (únicament en castellà) del qual és alcalde Sánchez. En aquesta mateixa pàgina web, els pressupostos de l´ajuntament estan en espanyol, anglès, francès, holandès i alemany, però no en valencià. Encara més: quan cliquem una senyera de la ciutat de València per vore els pressupostos en la nostra llengua, apareix la bandera espanyola i el pressupost en espanyol.
Caldria recordar als dirigents del PP el que diu la Llei d´Ús i Ensenyament del Valencià que ells van aprovar, en referència a «las señas de identidad»? Aquella llei (de 23 de novembre de 1983) demana al Preàmbul la «protecció i respecte a la recuperació del valencià». I a l´article 1 del Títol Preliminar, la llei demana, pel que respecta al valencià, «protegir la seua recuperació i garantir l´ús normal i oficial». 
No crec que la denominació «Alicante-Elche» per a l´aeroport, siga la millor opció per a defendre la nostra llengua. Més encara, quan la mateixa Llei d´Ús i Ensenyament determina que Alacant (no Alicante) i Elx (no Elche) són ciutats «de predomini lingüístic valencià». Per tant, d´on ve això d´Alicante i Elche? 
Per acabar-ho d´arreglar, l´Ajuntament d´Elx ha deixat la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull, per promocionar la nostra llengua. Algú s´imagina un ajuntament espanyol, que anara contra l´Instituto Cervantes? És així com el PP defèn «las señas de identidad»? O és que el valencià no forma part de «las señas de identidad»? Per això, com els amics d´ACPV i d´El Tempir, reclame la denominació Alacant-Elx i el retorn de la ciutat del Misteri a la Xarxa Ramon Llull.