4.10.2014

MIRANT ÀFRICA, Carme Miquel i Diego (Levante-EMV, 08/04/2014)

I ara hi ha l’epidèmia del virus d’Èbola. Com si per al continent africà no n’hi haguera prou amb ser el que té un index més alt de pobresa de tot el món. Com si la pobresa no portara com a conseqüència la fam i els problemes sanitaris greus que en aquell tros de món es viuen.
Les xifres en donen fe: només a l’Àfrica subsahariana, 180 milions de persones pateixen fam i desnutrició crònica. Una fam i una desnutrició que per elles mateixa provoquen la mort i, alhora, comporten l’agreujament de qualsevol afecció o malaltia que s’hi presente. I una pobresa que fa que no existisquen, o que es minimitzen, els recursos i els tractaments addients a les diferents problemàtiques sanitàries . Tenim l’exemple de la SIDA que en aquella zona, i en aquest moment, afecta uns 30 milions de persones, dels quals un percentatge alt moren. Mentre que a la resta del món la gravetat d’aquesta malaltia s’ha reduït de manera extraordinària i ja no provoca la mort.
I hi ha el problema de l’aigua, perquè 300 milions d’africans no ténen accés a l’aigua potable. I en són 35 els països que no hi arriben a un consum de 50 litres d’aigua potable per persona i dia, que és el mínim establert per l’OMS. Amb una dificultat afegida com és la contamininació produïda per la deficient gestió de les aigües residual.
Val a dir, que contribueixen a agreujar la situació, les accions d’empreses multinacionals i de països del primer món que gasten aigua per a activitats econòmiques que res tenen a veure amb les necessitats bàsiques. Per exemple, només a Etiòpia –espai que es caracteritza pels periodes de sequera extrema-- trenta-dos companyies estrangeres produeixen flors ornamentals per a l’exportació. Pot ser açò aporta ingressos a l’estat, però perpetua la situació de manca d’aigua i no ajuda al desenvolupament social. Allò de “pa per avuí (per a alguns etíops) i fam per a demà” . 
I a més hi ha els conflictes socials i polítics que van desagnant aquell continent: a l’Àfrica subsahariana es produeixen més de la meitat de tots els conflictes armats del món . Molts d’aquells països com ara Angola, Burundi, Txad, Ruanda, Somalia, Sudán i d’altres, han viscut –i viuen- llarguíssimes i cruels guerres civils, amb tot el que això comporta.
Amb aquesta situació, cóm podem pensar que la gent jove i resistent d’aquelles terres, no emigrarà a la part rica del món? Ni les concertines ni res. Hi vindran mentre la situació social, política i econòmica d’aquest continen veí, no canvie. I ací és on haurien d’incidir els nostres països del nord.