Jordi Llisterri –CR) És la frase que repeteixen els capellans que participen en la campanya del Dia del Seminari d’aquest any: “Si pogués tornar enrere, tornaria a ser capellà”. Ho recull un vídeo que han encarregat els bisbes catalans per difondre la crida a les vocacions sacerdotals. “L’alegria d’anunciar l’Evangeli”, és el lema de la jornada que també vol aprofitar l’impuls del papaFrancesc. El vídeo comença amb unes paraules seves.
L’han presentat aquest dilluns el bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz, responsable de l’àmbit dels Seminaris i la pastoral vocacional de la Conferència Episcopal Tarraconense, i Norbert Miracle, rector del Seminari Interdiocesà i vicesecretari de la CET.
“Això no va amb Jesús”, és la frase del papa Francesc que obre el vídeo. La va dir en una trobada amb seminaristes, novicis i novícies del passat juliol a Roma. El papa feia referència a la resposta que va donar a un jove que li havia dit que volia ser capellà però només per deu anys. Seguidament es presenta el testimoni de quatre capellans catalans de generacions diferents que si que s’han volgut comprometre per tota la vida: Salvador Bacardit de Barcelona,Pere Oliva de Vic, Josep Maria Vilaseca de Solsona, i Carles Cahuana de Terrassa.
Segons Saiz Meneses és un bon moment per “aprofitar la gran atracció que genera el papa perquè és un home exemplar, entregat i que té autoritat moral”. També ha explicat que Francesc, en la reunió amb els bisbes catalans de divendres passat, “va mostrar molt interès en el tema de les vocacions” i “també es va referir a aquesta anècdota d’un jove que només volia ser capellà per deu anys”. De la mateixa manera, en el discurs de dilluns a tots els bisbes d’Espanya, l’únic document que va citar de la Conferència Episcopal Espanyola va ser el dedicat a les vocacions.
Qualitat i quantitat
El bisbe Saiz, que ara acaba el mandat com a president de la Comissió Episcopal de Seminaris de CEE, també ha remarcat que es comença a veure un petit repunt en les vocacions en el conjunt d’Espanya “després de molts anys de davallada, s’ha estabilitzat a l’alça” els darrers tres anys.
Tot i això, ha explicat que “és més important la qualitat que la quantitat: que els seminaristes siguin persones que vulguin donar la vida, i que tinguin una espiritualitat profunda i ferma”. Saiz diu que “el número no és el més important, però és una necessitat i a tots els bisbes ens preocupa” . En aquest sentit, Norbert Miracle ha recordat que en el punt 107 de l’Evangeliï Gaudium el papa reclama “una millor selecció dels candidats al sacerdoci” i que “no es poden omplir els seminaris amb qualsevol mena de motivacions”.
Els responsables de la formació dels seminaristes catalans també han explicat que a Catalunya la majoria de vocacions continuen provenint de les parròquies, més de que moviments.
Actualment els seminaristes catalans es formen en tres centres: el Seminari de Barcelona i Sant Feliu, el de Terrassa, i l’Interdiocesà que acull a Barcelona els seminaristes de la resta dels bisbats catalans. El dia del seminari se celebra cada any al voltant de la festivitat de Sant Josep.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada