La resposta dels diferents governs espanyols a les demandes socials de major seguretat ha estat l’enduriment progressiu del codi penal i del règim penitenciari. Aquesta opció s’ha justificat amb la pretensió de resoldre per la via repressiva bona part dels conflictes que es generen en una societat complexa com la nostra.
Ara bé, aquesta evolució d'enduriment legal no es correspon amb un creixement de les taxes de delinqüència, que se situa en la franja baixa d’Europa, però sí que ha tingut com a conseqüència, entre altres coses, que la proporció de població reclusa a Catalunya i a Espanya en relació a la total es situés, per contra, en la franja alta. Aquest continu creixement de la població reclusa, que ha arribat a xifres històriques, ha obligat a un esforç de construcció de més presons per frenar la massificació.
Alhora, l’enduriment penal ha comportat la imposició de condemnes de presó extraordinàriament llargues, amb efectes devastadors sobre moltes persones, incompatibles amb la reinserció social.
La reforma del codi penal que en aquest moment ha presentat el govern espanyol té unes característiques més greus i preocupants que algunes reformes anteriors pel que fa a la protecció dels drets humans i l’exigència de reinserció social dels reclusos. Ens referim, entre altres, a la introducció de figures com la “pena de presó permanent revisable” o la “custòdia de seguretat”. Si hi afegim el fet que hagi estat el tribunal d'Estrasburg qui hagi anul·lat l'aplicació de la “doctrina Parot” per no ajustar-se a dret malgrat l'aval que en el seu dia va tenir del Tribunal Suprem, tot això fa que sigui necessari obrir un debat públic sobre aquestes qüestions des de la perspectiva dels drets humans.
L'any 1995 es va aprovar un Codi Penal amb unes conseqüències que van resultar nefastes i que encara patim. Cal que fem sentir la nostra veu, ara que encara hi som a temps.
18.30 h Presentació de la Jornada
- Xavier Badia, membre de la Comissió de Drets Humans de Justícia i Pau
18.45 h La reforma en curs del codi penal, a debat
- Ujala Joshi Jubert, professora de Dret Penal de la Universitat de Barcelona
- Marc Garcia, professor de Dret Penal d'ESADE
19.45 h Debat obert
Dia: dimarts, 25 de març de 2014
Hora: 18.30 h
Lloc: Auditori del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, c/ Roger de Llúria 13. Barcelona
Hora: 18.30 h
Lloc: Auditori del Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia, c/ Roger de Llúria 13. Barcelona
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada