9.16.2016

Carme Miquel EL PARE SOL (LEVANTE-EMV, 13/09/2016)

Referint-se a un món net i sense contaminacions, el pilot suís Bertrand Picard, ha dit  “…Aquest món nou també és possible en la terra i hi ha que buscar-lo des de l’economia, la indústria, la política i l’ecologia. Cal canviar la mentalitat…”  La importància d’aquestes paraules rau a que Picard  és el creador del primer avió impulsat únicament amb energia solar, que ha fet la volta al món pilotat per ell mateix i per André Borschberg. Des de març de 2015 a juliol de 2016, el “Solar Impulse” ha completat 40.000 quilòmetres de vol  en més de 500 hores ralitzades en 17 etapes. A poc que ho pensem considerarem el fet extraordinàriament important per al futur pròxim. Però, qui se n’ha enterat?

        No tan recient és la notícia –sempre breu- referida a les teules solars fotovoltaiques i tèrmiques, d’apariència semblant a les anomenades teules mediterrànies, les quals poden produir energia per a la llar igual com ho fan els panells solars. El projecte va ser presentat l’any 2009 a la Universitat Nova de Lisboa i actualment ja està comercialitzat. Ho sabíem?
        I també està ja comercialitzat l’ascensor que funciona amb energia solar o mixta, del qual hi ha al mercat diversos prototips. El primer d’aquests amb balanç energètic i despesa zero, s’ha instal·lat a un hotel de Tarragona. Funciona amb energia 100% neta produïda per uns panells solars i per uns acumuladors que emmagatzemen també l’energia que el mateix ascensor genera quan puja o baixa.

        Continuant amb fets noticiables: sabem que a Costa Rica, des de maig d’enguany gairebé el 100% de l’energia procedeix de fonts renovables? I més fets noticiables no suficientment resaltats són els referits als canvis energètics alemanys. Per exemple que l’energia solar hi cobreix més del 50% de la demanda. I que ja l’any 2012, durant dos dies consecutius les plantes d’energia solar fotovoltaica van generar un potencial equivalent a la potència de vint centrals nuclears. O que en un dia de maig les plantes solars arribaren a produir el 86’5% de tota l’energia consumida aquell dia. Sense oblidar que la política per substituir el petroli per renovables en els automòbils, aplica un pla d’ajudes per a que en 2020 hi haja un milió de cotxes elèctrics en circulació. Ben diferent és la política espanyola, com sabem, amb l’abominable “impost al sol” que impedeix l’autoabastiment energètic mentre ens fa pagar impostos destinats a les nuclears.


        Així és que, malgrat la poca informació que se’ns subministra, amb paraules del pilot esmentat, Bertrand Picard, cal dir que “…el futur és net i és ara.  Hem de deixar arrere la contaminació. El nou món és el respecte a les tecnologies al medi ambient i a la innovació”.