11.04.2015

OBLIT ELECTORAL DEL CLIMA, de Carme Miquel (LEVANTE-EMV)

En periode preelectoral les enquestes pretenen esbrinar en quin partit confia la ciutadania per resoldre açò o allò. La solució a la corrupció, a l’atur, o a problemes de l’economia en general, són objecte de preguntes als enquestats. Però mai, cap enquesta ha fet esment a la problemàtica del canvi climàtic.  Serà que les empreses demoscòpiques consideren que aquest és un tema indiferent per als votants? Em tem que sí i que alguna raó hi tenen perquè sembla ser que la gravíssima problemàtica de l’escalfament global i tot el que comporta, no constitueix una preocupació rellevant per a la població en general. Aquesta despreocupació respòn a diverses raons i la primera és que la informació i la sensibilització sobre aquest tema no ha arribat  de manera clara a la gent perquè interessos econòmics poderosos han negat o minimitzat la gravetat de la situació.  D’altra banda, els partits polítics no han incidit molt sobre la qüestió climàtica, ja que tractar-la amb realisme sembla no aportar vots. I pel que fa als mitjans de comunicació, és ben constatable que tampoc no han abordat el tema de manera rellevant
            Hi ha però unes altres raons que afavoreixen la impassibilitat de molta gent davant la situació preocupant que planteja la realitat del canvi climàtic. D’una banda, hi ha l’autonegació a contemplar els fets més enllà del curt termini perquè davant la incertesa del futur, només allò immediat reclama la nostra atenció. D’altra banda hi ha el sentiment d’impotència que ens fa amagar el cap sota l’ala davant d’uns fets l’abast dels quals pensem que ens supera. I, segurament també hi ha la percepció que la solució al problema climàtic ens demanarà canvis en els nostres hàbits forma de vida. Una vida absolutament condicionada per un consum que genera CO2, gas causant de la desestabilització del clima. L’energia que utilitzem en tots els aspectes de la vida quaotidiana, allò que consumim per alimentar-nos i per vestir-nos, el transport, la manera de viure l’oci, tot, implica unes altes emisions de CO2 a l’tmosfera. 
            Però cal que això canvie, que siguem conscients que el canvi climàtic no és només un problema del futur sinó del present, que ens afecta ja de manera irreversible i serà greu per als nostres fills i néts. Només cal comprovar la major freqüència de situacions climàtiques extremes: l’any 2015 està sent el més calorós de la història, l’huracà Patricia és el més fort que mai s’ha registrat, la quantitat de tempestes, inundacions i onades de calor és cinc vegades superior que en 1970 i la xifra de persones desplaçades degut a problemes produïts pel canvi climàtic com ara sequeres, plagues, pèrdua de biodiversitat necessària, noves malalties, etc. és ja molt gran.
            És urgent que adoptem una manera de produir i de consumir diferent, neta. I que els ho exigim als mandataris del món.