3.28.2016

Jo confesse, de Juanjo Garcia Terol (LEVANTE-EMV, 24/03/2016)

He viscut des de ben menut la Setmana Santa com la resta de xativines i xativins. He vist les processons, com tornaré a fer enguany, des de la seu de Compromís. La tenim a un «carrer de volta». Fins i tot, he eixit portant la Columna. Però, com a regidor de Recursos Humans, no m'haureu vist a la processó de la imatge de la Camilla. Com a creient confesse que no m'agrada veure cap polític presidint el que només pot presidir el poble. De la mateixa manera pense que l'Estat no ha d'afavorir cap confessió i que cap confessió ha de buscar el favoritisme de l'Estat pel que això suposa de pèrdua de llibertat. Potser, i també ho dic com a creient, també hauríem de parlar de llibertat i democràcia en l'Església catòlica però això ompliria un altre article i hui del que es tracta és d'explicar perquè vaig declinar l'oferiment de presidir cap processó. Una decisió, per cert, singular. Els darrers dies he observat com tot ha canviat per continuar igual. S'ha continuat presidint processons i la imatge de la Camilla roman exposada en una sala de l'Ajuntament.
Jo, com la resta de regidores de Compromís, no participarem en cap processó representant l'Ajuntament. No eixíem i no eixim. Confesse que crec en Déu però encara més en la separació d'Estat-Església. Les institucions han d'estar al servei de la ciutadania i no al revés. Sóc dels qui pensen que sobren formalismes i privilegis en els governants i que encara en sobren més en un acte com ara les processons. Veure regidores i regidors al cap davant d'una acte litúrgic ens porta a un temps que no s'ha d'oblidar però sí esmenar. Jo no vull viure en un temps on el poder civil i l'eclesiàstic estiguen barrejats. No vull imposar ni prohibir però cal fer un pas endavant i regular aquesta relació obsoleta. Cal tractar amb respecte les confraries, com a entitats culturals i part responsable del que és la nostra Setmana Santa. No es tracta de viure d'esquenes a la feina que fan. Per això i per respecte considere que, en tot cas, deuria ser només l'alcalde, com a gest cap a aquestes entitats, qui accepte la invitació de participar en els seus actes.
Xàtiva té una Setmana Santa amb molta història i tradició, la qual a més és d'interés turístic, i compta amb el meu recolzament i el de Compromís. Però, aquest recolzament no implica prendre-li el protagonisme a les confraries. Ans al contrari, implica donar-li el protagonisme a la ciutadania que dedica temps i esforç a mantindre-la viva. De fet, jo mateix, com a ciutadà, pense seguir vivint-la i participant-hi amb un matís: separaré la meua responsabilitat d'escoltar la veu del poble per millorar la ciutat i de posar les institucions al servei de les persones de les meues creences religioses.