11.28.2006

ACÍ US DEIXE UN FRAGMENT D'UNA ENTREVISTA AL DOCTOR ANTINI MA BADIA I MARGARIT

-Què us va portar a organitzar el segon congrés que vós mateix vau presidir?
-«D'entrada no era partidari que es fes.»

-No n'éreu partidari?
-«No. Quan es va fer el primer congrés hi havia una universitat a Barcelona i també una a València, però no s'interessaven gens pel català. En canvi, el 1986 hi havia universitats a dojo, a tot arreu hi havia ensenyament de català. La normativa de la llengua, l'ortografia, la gramàtica i el diccionari, tot estava resolt i només em van convèncer quan vam acordar que feríem un congrés de sociolingüística catalana, que realment era el que teníem i tenim pendent sempre, que és millorar i tirar endavant.»

-Quines van ser-ne les conclusions?
-«La llàstima és que les administracions autonòmiques no ens van fer cas. Però la conclusió més important del congrés del 86 va ser que es tirés endavant un tractat com el d'Unió de la Llengua Neerlandesa. El tractat s'havia de signar entre la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i la Generalitat Valenciana. Això no ha estat possible. Jo em vaig atipar d'anar a València i a Mallorca i parlar amb els consellers i no ens en vam sortir, vaja. I això ens convé com el pa que mengem i ara cada vegada més, oi?; per allò que diuen, que el català ha passat de ser una llengua perseguida, a tres llengües protegides. És una brometa, però de les que fan plorar, oi?»

-Sí, sí. Hagués anat bé que l'Institut Ramon Llull no es desmembràs?
-«Sí, sí.»

-Creis que aquest pacte d'entesa hauria de fer un esforç per reconduir la situació?
-«Tant de bo. Hem de fer alguna cosa perquè si no... No m'he instal·lat mai en el tremendisme pessimista, però hem d'aprofitar aquestes ocasions que fins ara hem desaprofitat.»

-Quin temps de vida li queda al català?
-«Oh!, és molt difícil que una llengua es mori, eh? Quan Simó de Montfort va perdre la batalla de Moret va ser la sentència de mort de l'occità, i l'occità no solament no s'ha perdut, sinó que avui dia s'ensenya a les universitats. Diuen els entesos que cada any es perden centenars de llengües, i és veritat, però hi ha llengües i llengües. No faria mai cap vaticini de mort d'una llengua.»

-Què és el que fa més mal a la llengua. Potser l'allau d'immigrants?
-«Si podem mantenir el sistema d'immersió escolar, la llengua pot tirar endavant. Ara hi ha un partit que la vol suprimir. Estem en un moment de molts interrogants. No hi donàvem importància, i Ciutadans és un partit perillós.»

-És un bon moment per fer un tercer congrés?
-«No, no, no. Un congrés s'ha de preparar amb molt de temps