1.04.2014

Paraules de Vida, Bisbat de Tortosa, Monsenyor Enrique Benavent

El passat dia 1 de gener, coincidint amb el començament de l’any civil, hem celebrat en tota l’Església la 47a Jornada Mundial de la Pau, una celebració que va ser iniciada pel papa Pau VI. La d’enguany ha estat la primera del papa Francesc.

El tema triat pel Papa és "La fraternitat, fonament i camí per a la pau". Aquest lema ens invita a reflexionar sobre la mirada que cadascú de nosaltres tenim sobre els altres. Afirmar que els éssers humans som germans significa, en primer lloc, reconèixer que tenim un pare comú. El fonament de la fraternitat està en una paternitat compartida i reconeguda per tots. Afirmar que tots els éssers humans formem una mateixa família implica afirmar que tots som fills de Déu. La fe en Déu no divideix ni separa les persones, sinó que les uneix i les apropa més.

Reconèixer que tots els homes som germans implica acceptar que tots tenim la mateixa dignitat i que el valor de cada persona no depèn de la seua situació econòmica, ni de la seua posició social, ni de la seua religió, cultura o raça a què pertany. No hi ha persones que valguen més que altres. Hem de reconèixer a totes les persones el valor absolut que tots volem que se’ns reconega a nosaltres.

Acceptar que tots els éssers humans compartim una mateixa dignitat implica que la persona humana no pot ser instrumentalitzada en funció d’altres fins, perquè quan s’anteposen interessos econòmics, polítics o de qualsevol altre orde a la consideració del valor absolut de l’ésser humà, l’altre deixa de ser considerat un germà semblant a mi i passo a mirar-lo amb sospita, com un antagonista o un enemic. Aquest és l’origen de molts dels drames que afecten el nostre món: pobresa, fam, subdesenvolupament, conflictes bèl·lics, injustícies, desigualtats, fonamentalismes, etc... En el fonament de molts dels problemes del nostre món cal descobrir una forma egoista de mirar les altres persones.



Enfront d’aquesta dinàmica intrínsecament egoista, el papa Francesc ens ha recordat en el seu missatge d’enguany que la fraternitat és el fonament i el camí cap a la pau. És, en primer lloc, el fonament, perquè la conversió envers el germà ens porta a veure'l amb la mateixa mirada de Déu, i això és el que ens ajuda a vèncer la constant temptació a l’egoisme en la relació amb els altres.
`
La fraternitat -ens recorda el Papa- és també el camí cap a la pau, perquè ens porta a ser solidaris davant les desigualtats i pobreses que entelen la vida de la nostra societat i a preocupar-nos, en primer lloc, dels més xicotets, dels indefensos i dels més oblidats del nostre món, estimant-los amb el mateix amor de Déu.

Durant aquestes celebracions nadalenques tots expressem el desig de que en el nostre món s’assoleixi la pau verdadera. La celebració de la Jornada Mundial de la Pau ha de portar-nos a que aquest bonic desig esdevingue un autèntic compromís de vida. El compromís que el papa ens demana és que aprenguem a mirar l’altre com a germà.

Que l’any que ja hem començat estiga ple de la pau i de la benedicció de Déu.

+ Enrique Benavent Vidal
   Bisbe de Tortosa.