1.12.2014

L'abat de Montserrat, nou convidat del Moment Zero (EL PUNT+AVUI, 12/01/2014)

Josep Maria Soler intervindrà el pròxim 23 de gener en el cicle organitzat per El Punt Avui sobre la Catalunya que ve

El termini d'inscripcions per assistir al dinar col·loqui es tancarà el dia 20


Passat el parèntesi de Nadal, el pròxim 23 de gener torna el cicle de conferències Moment Zero, organitzat per El Punt Avui i l'entitat que porta aquest mateix nom. I ho fa amb la intervenció de l'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, encarregat d'obrir aquest any unes jornades estrenades a l'octubre i que es prolongaran al llarg de tot el 2014. El cicle pretén analitzar sectorialment la situació de Catalunya i els reptes futurs als quals s'enfronta. Concebut com un dinar seguit de la conferència del ponent i d'un col·loqui, se celebra en un espai tan emblemàtic com és El Born Centre Cultural.
Per poder participar en la xerrada de l'abat de Montserrat cal enviar un correu electrònic a l'adreçainscripcions@momentzero.cat. El termini per apuntar-s'hi estarà obert fins al pròxim 20 de gener.
                                          Josep Maria Àlvarez durant el col·loqui del cicle Moment Zero Foto: ANDREU PUIG.
Abat de Montserrat des del 2000, Soler prendrà el relleu al secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, darrer ponent del cicle, i al director de la càtedra lideratges i governança democràtica d'Esade, Àngel Castiñeira, que el va inaugurar el 28 d'octubre. En l'obertura, el també membre del Consell Assessor per a la Transició Nacional, el CATN, va reivindicar la consulta i va alertar que si l'executiu de Mariano Rajoy l'impedeix “el món ha d'entendre que no es pot fer per decisió del govern espanyol”. De vies legals per celebrar-la, defensava, n'hi ha. Castiñeira també va apostar per eixamplar la majoria favorable a l'estat propi.
El secretari general de la UGT, d'altra banda, es va mostrar convençut que el referèndum se celebrarà. “Tinc la convicció que això acabarà bé, sí o sí”, va afirmar Àlvarez en la segona conferència de Moment Zero. “De consulta, n'hi haurà, perquè el poble ho vol, ningú no li pot treure el dret a decidir”, va afegir, segur que el procés iniciat pel país és “irreversible”. En un moment en què el govern espanyol rebutja la consulta perquè la veu “il·legal”, el líder sindical es va mostrar partidari de superar aquest debat, sobretot perquè tots els avenços socials assolits s'han aconseguit a còpia de “forçar la legalitat”.
Data i pregunta
Les conferències de Castiñeira i Àlvarez van ser prèvies a l'acord sobre la data i la pregunta per al referèndum. La de l'abat de Montserrat és la primera després que el 12 de desembre es tanqués l'entesa entre els partidaris del dret a decidir.