1.27.2014

Les homilies del papa Francesc "No als cristians tancats, cal arribar a tothom" (Catalunya Religió. cat)

La missió de Jesús – ha explicat el Papa comentant l’Evangeli d’aquest diumenge – “no surt de Jerusalem”, és a dir del centre religiós, social i polític, sinó de Galilea, “una zona perifèrica, una zona mensypreada pels jueus més ortodoxos, pel fet d’haver-hi, en aquella regió, Galilea moltes poblacions estrangeres” i per això definida per profeta Isaïes com ‘Galilea dels gentils’. “És una terra de frontera, una zona de trànsit on es troben persones de diferent raça, cultura, necessitat de confrontació i necessitat de trobada”.

“Nosaltres també estem immersos cada dia en una ‘Galilea dels gentils’, i en aquest tipus de context podem espantar-nos i cedir a la temptació de construir recintes per estar més segurs, més protegits. Però Jesús ens ensenya la Bona Nova, que Ell porta, no està reservada a una part de la humanitat, s’ha de comunicar a tothom. És un anunci joiós destinat als qui l’esperen, però també als qui potser no esperen res més i no tenen tampoc la força de buscar i de demanar. Sortint de Galilea, Jesús ens imposa que ningú està exclòs de la salvació de Déu, ans al contrari, que Déu prefereix sortir de la perifèria, dels últims, per arribar a tothom”.
Jesús ens ensenya el mètode de la misericòrdia, convidant-nos a arribar a totes les perifèries que tenen necessitat no només d’un lloc descentrat, sinó també d’homes” que diríem “de baix perfil”.
“Per escollir els seus primers deixebles i futurs apòstols, no s’adreça a les escoles dels escribes i dels doctors de la Llei, sinó a les persones humils i a les persones senzilles, que es preparen amb compromís a la vinguda del Regne de Déu. Jesús va a cridar-los allà on treballen, a la riba del llac: són pescadors. Els crida, i ells el segueixen, de seguida. Deixen les xarxes i van amb Ell: la seva vida esdevindrà una aventura extraordinària i fascinant”.

“Estimats amics i amigues, el Senyor ens crida també avui! Passa pels carrers de la nostra vida quotidiana. També avui, en aquest moment, aquí el Senyor passa per la plaça. Ens crida a anar amb Ell, a treballar amb Ell per al Regne de Déu, en les ‘Galilees’ dels nostres temps”.
“Cadascú de vosaltres, penseu, el Senyor passa avui; el Senyor em mira, m’està mirant! Què em diu el Senyor; el Senyor em mira, m’està mirant! Què em diu el Senyor? I si algú de vosaltres sent que el Senyor li diu ‘Segueix-me’, que sigui valent, que vagi amb el Senyor. El Senyor no decep mai. Sentiu en el vostre cor si el Senyor us convida a seguir-lo”. 

Traducció: Marta Nin