12.19.2013

EUROVEGAS: UN DESFICACI NO CONSUMAT, de CARME MIQUEL (17/12/2013)

Finalment no ho faran, no construiran Eurovegas, el macrocomplexe de casinos i altres garitos que tant desitjaven els capitosts de la Comunitat de Madrid. Ho ha anunciat amb molta solemnitat la vicepresidenta del govern espanyol, com si la decisió haguera sigut un acte de responsabilitat dels governs respectius. Com si ells no ho hagueren acceptat “ante la nuevas exigencias del grupo Adelson”. Però no és cert. Les exigències inacceptables estaven presents des del primer dia. I no en són poques:  canvis en la legislació laboral per poder contractar treballadors en condicions econòmiques encara més per davall del que permet la reforma laboral, així com quedar exempst del pagament de les quotes de la Seguretat Social. Canvis en  la llei d’estrangeria per poder contractar gent sense papers (i per tant, pagar-li menys). Canvis en la llei de sanitat per allò de poder fumar. Exempció de tot tipus d’impostos durant, al menys, dos anys i avantatges respecte la fiscalitat immobiliaria i del sol, qüestions aquestes que farien d’Eurovegas un nou paradís fiscal. I més:  construcció de les infraestructures que soliciten, reducció o eliminació d’impostos als guanyadors de jocs així com permetre l’entrada als ludópates en procés de deshabituació i també als menors. Tot això unit a l’exigència de cessió –que no venda- de sol públic sense els costos que se’n pogueren derivar, com els de les expropiacions. I que l’estat espanyol avale el grup d’Adelson en la consecució dels prèstecs que aquest demane.

            Aquestes i altres exigències estaven sobre la taula el primer dia i el govern estava disposat a acceptar-les. Encara em veig la inefable Anna Botella dient: “ Si les molesta que fumen, que no vayan. A nadie se le obliga a ir”. I a esperanza Aguirre i el seu successor justificant-se amb els moltíssims llocs de treball que suposadament s’hi crearien, quan tothom sabia que els llocs de treball preferits d’Adelson són els dels asiàtics que treballen molt i exigeixen poc.

            Tota una presa de pèl per part dels promotors d’Eurovegas i tota una baixada de pantalons (no sé com dir-ho de manera més educada) per part dels governs implicats. La darrera burla del grup d’Adelson ha consistit en exigir al govern  la reversió de tota la inversió que facen  i també que l’estat espanyol assumisca les pèrdues que puguen produir-se si, amb el temps, es dona un canvi legislatiu que els afecte.  Pot haver-hi demanda més vergonyant? Així és que no és cap heroicitat no acceptar-la. Simplement és econòmicament i tècnicament inviable.


            Sembla ser que ara el macrocomplexe d’oci anirà al Japó o a Corea. I no me n’alegre. No m’alegra que els negocis mafiosos vagen instal·lant-se pel món, que usen l’enorme poder econòmic que tenen per doblegar governs i per pervertir les societats. I aquest desgrat em fa desitjar una altre sistema econòmic –productiu, net, just…-  i com no! desitjar un altre tipus de governants.