12.30.2013

Demostració de força de l'Església a Madrid. Milers de fidels assisteixen a la festa convocada per Rouco Varela enmig del debat de la llei de l'avortament (ARA.CAT)

En ple debat sobre la futura la llei de l'avortament, l'Església catòlica va convertir la Festa de la Sagrada Família celebrada ahir en una demostració de la seva força dins la societat. Només a Madrid, el cardenal arquebisbe i president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Antonio María Rouco Varela, va aconseguir reunir mig milió de fidels en l'homilia que va fer a la plaça de Colón. La majoria eren famílies amb nens procedents d'arreu de l'Estat i també d'altres punts de la resta d'Europa, com Alemanya, França, Holanda, Àustria i Portugal. En l'homilia, Rouco Varela va reivindicar el model de família tradicional. El cardenal arquebisbe va defensar la família constituïda dins del "matrimoni insoluble" com la "cèl·lula bàsica" de la societat davant "l'aclaparadora atmosfera intel·lectual i mediàtica" en què preval una concepció de la vida caracteritzada per la "transitorietat".
En un missatge ple de referències al papa Francesc, Rouco Varela va assegurar que en aquesta "hora crucial de la humanitat" i enmig de la "dura i persistent crisi", la família cristiana està demostrant "el seu insuperable i insubstituïble valor per a la solidaritat i la pau social; fins i tot davant de les extraordinàries contrarietats econòmiques, socials i culturals actuals", va assenyalar.
Tot i "l'aclaparadora atmosfera intel·lectual i mediàtica", Rouco Varela va insistir que la família és "invencible" i capaç de sobreposar-se i superar qualsevol "repte del maligne i qualsevol debilitat nascuda del pecat". En aquest sentit, va assegurar que no hi ha un altre lloc com la família per trobar consol, alleujament i ajuda per als aturats, els malalts crònics i terminals o els joves que han embarrancat les seves vides "en l'alcohol, en la droga i en el sexe salvatge".
SMS per pagar la festa
Durant l'homilia, que va estar marcada per un ambient festiu, Rouco Varela va evitar parlar obertament de la reforma de la llei de l'avortament impulsada pel PP, que, tot i les nombroses crítiques que ha rebut a nivell nacional i internacional, l'Església catòlica espanyola titlla de massa permissiva. El cardenal arquebisbe, però, sí que hi va fer una breu referència. "Ni tan sols el do de la vida s'entén com a definitiu i inviolable", va indicar.
Aquesta missa de la família, batejada pel mateix Rouco Varela com "l'alegria de l'Evangeli de la família", ha estat l'última que oficia el cardenal arquebisbe de Madrid abans de jubilar-se. Durant la celebració, es va demanar la col·laboració dels assistents per sufragar econòmicament la festa, a través de l'enviament de missatges de mòbil amb la paraula fami.
Distanciament de Madrid
El primer any que es va celebrar la festa va ser el 2006, en un context polític molt diferent. El president del govern espanyol era José Luis Rodríguez Zapatero, que en aquell moment havia impulsat reformes molt criticades per l'Església, com el matrimoni entre persones del mateix sexe.
Enmig de l'homilia del cardenal arquebisbe de Madrid es va connectar amb el Vaticà per escoltar la salutació en directe del papa Francesc des de Roma, en la qual va deixar clara la seva preferència per Barcelona davant de Madrid i, de retruc, el seu distanciament de la Conferència Episcopal Espanyola.

El pontífex va saludar els fidels de tot el món que celebraven la Festa de la Sagrada Família i, en concret, els congregats a l'Estat, primer els de la capital catalana i després els de Madrid. A aquest gest se li ha de sumar que Barcelona també va ser la ciutat escollida pel Papa per enviar a la festa d'ahir el representant de la cúria en temes de família. "Dirigeixo una salutació especial als fidels que s'han connectat amb nosaltres des de Natzaret, a la basílica de l'Anunciació, on ha viatjat el secretari general del Sínode de Bisbes, i des de Barcelona, a la basílica de la Sagrada Família, on ha anat el president del Pontifici Consell per a la Família", va dir el papa Francesc.
Des de la capital catalana, el representant del Vaticà, l'arquebisbe Vincenzo Paglia, també va fer una defensa de la família tradicional formada per un pare, una mare i els fills. "És veritat que hi ha altres formes de convivència, però no són família sinó un altre mètode de conviure", va deixar clar el president del Pontifici Consell per a la Família en declaracions a TV3. Acabada la missa, organitzada pel cardenal arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach, Paglia va dedicar una llarga estona a saludar els fidels, la majoria famílies, que havien anat fins al temple de Gaudí.
"Els matrimonis gais generen violència"
El bisbe de la diòcesi de Sogorb-Castelló, Casimiro López, va assegurar durant la seva carta pastoral d'ahir que el matrimoni entre persones del mateix sexe és la base "per a la destrucció de la família" i té entre els seus efectes "el notable augment de fills amb greus pertorbacions de la personalitat" i la generació d'un clima de violència. El bisbe també va criticar el "divorci exprés" i les unions de fet.
PD: No sé si heu notat que hi havia menys bisbes que mai. Segons l'Arquebisbat de Madrid, foren " más de 30 obispos españoles, entre los que se encontraban el Nuncio de Su Santidad en España, Mons. Renzo Fratini, y en Kazajistán, Mons. Maury; los Cardenales Antonio Cañizares y Carlos Amigo; los Arzobispos de Granada, Sevilla, Oviedo, Valencia, y el Castrense; los Obispos de Getafe y Alcalá de Henares, y los tres auxiliares de Madrid, Mons. Fidel Herráez, Mons. César Franco y Mons. Juan Antonio Martínez Camino, sj, además del Secretario de la CEE, José Mª Gil Tamayo.   I en la foto jo distinguesc el bisbe d'Eivissa i el de Cantàbria.