11.28.2013

Gil Tamayo: "Una gran quantitat d'espanyols emigren i no voldrien que se'ls tractés amb ganivetes" El portaveu de la Conferència Episcopal torna a criticar les mesures implantades a la tanca de Melilla (EL PERIÓDICO.CAT)

EUROPA PRESS / Madrid
El nou secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal EspanyolaJosé María Gil Tamayo, ha reiterat aquest dimarts les declaracions en què criticava les ganivetes instal·lades a la tanca de la frontera de Melilla amb el Marroc. Ha recordat que "una gran quantitat de joves molt ben preparats han d'emigrar d'Espanya", i ha manifestat que ell "no voldria que se'ls tractés així".
En aquest sentit, en declaracions a COPE, ha indicat que se sent implicat "personalment" en el tracte que reben els immigrants perquè "el seu pare va morir quan era emigrant a Alemanya" en la dècada dels 60, on "després de la guerra les condicions eren molt difícils".

     Don José María Gil Tamayo, secretari general i portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola
Per això, el nou portaveu dels bisbes ha exhortat el Govern a no considerar enemics els immigrants sinó a adonar-se que "el verdader enemic són les màfies que trafiquen amb ells". Per això, ha demanat un esforç per regular la immigració "per protegir els seus drets".
Per una altra part, Gil Tamayo ha criticat el "clericalisme laic" que consisteix a dogmatitzar la presència d'un actor social i ha recordat que "la política no ho és tot" en la vida de les persones i que la gent "no es regeix per distincions d'esquerra o dreta".

CONSTITUCIÓ, RESPECTUOSA AMB LA RELIGIÓ

A més, assegura que la relació Església-Estat és fluida i nega que la Constitució sigui laica. "Contempla el fet religiós de manera positiva, com un element de construcció social", afirma. Així, ha recordat el paper social de l'Església tant com a iniciador de la cooperació internacional --amb els missioners-- com en l'atenció als col·lectius més desafavorits o en l'educació. Per això, ha demanat que es vegi la Constitució "des d'una sana laïcitat", i l'Església, com algú amb qui col·laborar en la construcció social, "en lloc de demanar-li que calli i que no il·lumini amb les seves pròpies conviccions".
A més, ha recordat que igual que als apòstols se'ls va dir "aneu i ensenyeu", ara el Papa els ha dit als joves "aneu i armeu-la". Per això, assegura que l'Església té "vocació de carrer" i de "viure la seva fe en l'àmbit públic", però insisteix que no és un partit polític, encara que doni lliçons. En aquest sentit, ha indicat que la predicació de l'Església no consisteix a silenciar el que altres pensen i fer proselitisme, sinó mostrar "amb exquisit respecte als altres" les pròpies conviccions.