10.07.2013

JOSEP GENDRAU PROVINCIAL DELS FRANCISCANS CATALANS “Aquest papa fa veure l'Església amb uns altres ulls” (Mireia Rourera, El Punt-AVUI)

Coincidint amb la festivitat de Sant Francesc d'Assís, el papa anirà demà a la localitat on
el sant més pobre i de qui ha pres el nom va fundar el seu orde. Des del bressol del seu patró, el revolucionari papa tornarà a parlar dels pobres.
El papa va a Assís.
He sentit a dir que hi volia anar en tren per estar en contacte amb la gent, que és el que a ell li agrada, però que al final, i per qüestions de protocol, el fan anar en helicòpter. Estic convençut que s'hi voldria estar una setmana en comptes d'un sol dia com li han programat. Segur que a ell li agradaria submergir-se en el lloc on va viure sant Francesc, però ja se sap, el protocol és el protocol...


Visitarà els principals escenaris on va viure sant Francesc d'Assís?
Sí, entre altres llocs el santuari de Sant Damià, que és on es va inspirar. Nosaltres, els franciscans, diem que allà és on el Sant Crist “va parlar-li” i li va dir: “Francesc, vés i repara la meva Església, que amenaça ruïna”, una frase molt adequada en aquests moments en què tenim una Església allunyada de Jesús... Això és, justament, el que aquest papa vol canviar.
Dinarà amb els pobres!
Ell ha demanat dinar amb pobres, no amb polítics ni amb autoritats. A veure com li organitzaran, perquè ja se sap que a vegades hi ha molta gent que vol sortir a la foto!
Assís, en tot cas, donarà força al seu missatge.
Ell porta al cap divulgar una cosa: que, com va dir Isaïes a l'Antic Testament, “Jesucrist va venir per anunciar la bona nova als pobres” i “per donar als captius la llibertat”. El papa vol comunicar la passió per Jesucrist. El papa vol una Església al costat de la gent, que no condemni. Els seus gestos fan pensar que alguna cosa canviarà.
A vostès, els franciscans, com els afecta el que fa Francesc?
A mi particularment m'impacta el que fa i m'ajuda molt. La vida que ara porto és realment una vida de pobresa, d'oració i de fraternitat, tal com vaig prometre... però m'agrada que aquesta vida sigui valorada pel papa. Nosaltres vivim plenament la vida franciscana, però no hem sabut transmetre al món la seva riquesa... i ara ve el papa i s'entusiasma amb la nostra manera de fer!
Els va fer il·lusió que triés el nom de Francesc?
Molta. Primer ens pensàvem que es posava Francesc per sant Francesc Xavier o sant Francesc de Paula. Però no, va dir que era per sant Francesc d'Assís, pel que significa el carisma franciscà. Aquest papa ens remet, dintre de la modernitat, a tornar als orígens: a l'esperit de fraternitat, germanor, estimació per la terra, per l'ecologia, al servei dels pobres, a ajudar la gent, a la cultura... i a la solidaritat amb els altres pobles del món.
Anant a Lampedusa, per exemple.
Per exemple. O dient no tingueu els convents buits. No els llogueu ni hi feu negoci. Doneu-los als pobres. I això et fa replantejar coses. Nosaltres, per exemple, ja ho fem, això. Ara mateix un dels nostres convents, que estava en ruïnes, el que tenim a la Bisbal, l'hem cedit a un frare que ha muntat la Fundació Acollida i Esperança i hi tenim 25 nois amb problemes, alguns tenen sida, altres són acabats de sortir de la presó que no han trobat on anar.
El que diu i fa el papa realment és el que predicava sant Francesc.
Sant Francesc vivia entre els pobres, abraçava els pobres. Aquest papa realment trenca tots els esquemes... Em sembla que el Vaticà deu anar de bòlit amb ell. El fet d'haver deixat el palau vaticà per anar a viure a Santa Marta per estar més a prop de la gent va en aquesta línia.
Fa l'Església més simpàtica.
Penso que sí. Un article a El País que em va agradar molt deia que aquest papa ha fet més en pocs mesos que en un segle l'Església i, sobretot, que l'Església en aquests moments ha trobat el que no ha trobat la societat civil: un líder. I és veritat: Francesc s'ha convertit en un model a seguir, en un exemple, un home que no insisteix a condemnar que si el divorci, que si els homosexuals, que si l'avortament, que si us heu de confessar, que si heu d'anar a missa... No. Ell no ho toca, això. Ell diu: això no és l'essencial. L'essencial és anar a la persona. On hi ha una persona
hi ha una imatge de Jesús, de l'Evangeli, i nosaltres, que el prediquem, hi hem d'anar. I ell hi va. Això és el que fa que es miri l'Església amb uns altres ulls.
Darrera actualització ( Dijous, 3 d'octubre del 2013 02:00 )