9.07.2013

Memòria anual al Camp dels Màrtirs dels claretians (CATALUNYA RELIGIÓ.CAT)

(Claretians) Cada any, el tercer diumenge de setembre, la Família Claretiana de Catalunya commemora al Mas Claret (Sant Pere dels Arquells, a 7 Km de Cervera), els màrtirs que ha tingut des del 1868 fins avui, tant a casa nostra com arreu del món. El grup més important el formen els prop de 130 claretians catalans assassinats entre 1936 i 1939. Molts d’ells eren joves que estudiaven o havien cursat els seus estudis a l’antiga universitat de Cervera.



L’octubre de 1992 Joan Pau II va declarar beats un grup de 51 Claretians (25 dels quals eren de Catalunya) que van ser afusellats a Barbastre. El proper 13 d’octubre, a Tarragona, serà beatificat un grupet de 7 claretians de Catalunya, un altre grup de 15 claretians morts a les poblacions de Sigüenza (Guadalajara) i Fernán Caballero (Ciudad Real), juntament amb nombrosos grups de màrtirs de tot l’estat espanyol. La celebració d’aquest any al Mas Claret farà una referència especial a aquest grup de Tarragona.

Enguany la celebració serà el dia 15 de setembre, a les cinc de la tarda, al citat Camp dels Màrtirs del Mas Claret, un espai de memòria on van ser morts 17 claretians la tardor de 1936. Es començarà amb una processó o viacrucis, seguida de la celebració eucarística, presidida per Xavier Romero, rector de Cervera.

S’ha escrit molt sobre els tràgics esdeveniments viscuts l’any 1936. El recentment mort claretià Pere Codinachs va narrar en Els ametllers de la carena han florit el martiri dels 51 claretians immolats a Barbastre.
L’acte vol recordar l’heroic testimoni de fe, de perdó i d’ardor missioner dels màrtirs claretians i oferir una oportunitat de celebració agraïda en un ambient festiu i fratern. La celebració està oberta a tothom.