8.21.2013

La regla d'or per a tothom, Oriol Domingo (La Vanguàrdia.cat)


Hi ha una regla d’or per a tothom, segons la lectura que el teòleg luterà Gerd Theissen fa de les paraules de Jesús en l’Evangeli de Mateu. Jesús planteja exigències ètiques i el perdó. Així consta en el llibre “La fe cristiana” de Theissen.
1. Les paraules de Jesús s’expressen en cinc grans discursos. Per exemple, en dos d’ells. “El sermó de la muntanya és la llei fonamental del Regne de Déu. El discurs escatològic anuncia el judici on hauran de comparèixer tots els homes”.
2. Del sermó de la muntanya… ”El regne de Déu pertanyerà a gent fracassada, els humils posseiran la terra, gent insignificant funda la pau…”
3. ”Cal superar el moralisme que sigui mesura del valor dels altres. A tothom Déu demana que compleixi almenys dues coses. Cal que perdonin els altres si volen que Déu els perdoni. Cal que ajudin els altres  a sortir de la necessitat”.
4. “Aixó val per jueus, cristians i pagans. També per a tots els homes que mai no s’han trobat amb Jesús. Amb només fer el bé, un no n’ha de tenir prou. Només amb una justícia millor,comença un món millor”.
5. “Sense el perdó, les exigències radicals es tornen inhumanes. Sense exigències radicalsdecau el sentit d’humanitat”.
6. “Jesús dóna una interpretació humana de la llei”.
7. “La regla d’or: Feu als altres tot allò que voleu que ells us facin”.
8. “En la Llei hi ha dos manaments decisius: l’amor de Déu i del proïsme”.
9. “Tres són les coses més importants de la llei: justicia, misericòrdia i fidelitat
10- “Sis obres de misericòrdia es demanen de tots els homes: donar menjar als afamats, donar beure als qui tenen set, vestir els despullats, acollir els qui no tenen casa, tenir cura dels malalts i visitar els empresonats”.