7.29.2013

El Papa demana diàleg, també a Rajoy, Oriol Domingo (LA VANGUÀRDIA)


1. El Papa Francesc demana des de Brasil als líders religiosos, socials i polítics -també a Mariano Rajoy- que sempre hi hagi diàleg.


2. “Quan els líders dels diferents sectors em demanen un consell -manifesta Francesc- la meva resposta és sempre la mateixa: diàleg, diàleg, diàleg”.
3. El missatge ètic del Papa sobre la política va dirigit a tots els països, sobretot els que tenen arrels cristianes, als seus governants, especialment als que es reconeixen personalment catòlics. És el cas d’Espanya i Catalunya. Aquest missatge va a favor del diàleg entre tots, entre les parts en conflicte, i va en contra de la imposició per la força i de la violència(moral, física, armada) com a mitjà per dilucidar els problemes.
4. El missatge papal a favor del diàleg coincideix en el temps amb la carta que el president de Catalunya, Artur Mas, ha enviat al president d’Espanya, Mariano Rajoy, plantejant el dret a decidir. Mas, en la seva carta de dos folis, apel.la explícitament dues vegades al pacte, quatre al diàleg i sis a la negociació.  
5. Missatge papal i carta presidencial porten data de mitjans del present mes de juliol a les capitals brasilenya i catalana. Fa tot just tres mesos, a mitjans de l’abril passat, el papa Francisco i Rajoy es van reunir al Vaticà. La Santa Seu va facilitar, com fa habitualment, un comunicat sobre aquesta audiència. Un dels punts del comunicat assenyala: “També s’ha parlat de la situació política institucional actual del país, reconeixent la necessitat de diàleg entre tots els components de la societat basat en el respecte mutu i que tingui en compte valors com la justícia i la solidaritat en la recerca del bé comú “.
6. Vaticà, Roma, Rio Janeiro, Madrid, Barcelona. Diàleg, diàleg, diàleg. Exigència cívica, social, política, humana, ètica, eclesial, cristiana