4.01.2013

Setmana Santa, article de Josep Miquel Bausset OSB, publicat avui a INFORMACION



Setmana Santa

Enguany celebrem la Setmana Santa en l’inici de l’Any Jubilar de la Santa Faç, que el papa emèrit Benet XVI, va concedir al bisbat d’Oriola-Alacant.
A més de la festa cada segon dijous de Pasqua, amb la tradicional romeria al monestir de la Santa Faç, els cristians del bisbat recorden cada 17 de març el miracle de la llàgrima que eixí del rostre del Crist, aquell divendres de Quaresma, 17 de març de 1489.
En aquest Any Jubilar, la Setmana Santa d’enguany, tal i com ha dit el capellà del monestir de la Santa Faç, ha de ser un temps de “renovació interior”, de conversió i d’aprofundiment de la fe. És així com podrem descobrir allò que deia el bisbe Sant Ciril d’Alexandria: “per la misericòrdia de Déu, ha estat salvat tot el món”. I és que en Jesús, mort i ressuscitat, se’ns ha manifestat l’amor de Déu.
La devoció a la Santa Faç, implorada com a Misericòrdia Divina, està molt estesa al bisbat d’Oriola-Alacant, ja que els cristians veiem en aquesta santa icona, el rostre del Déu misericordiós, “compassiu i benigne”, que ens “perdona les culpes” i ens “cura de tota malaltia” (Ps 102)
Tot i que els Evangelis no recullen l’episodi de la Santa Faç, la religiositat popular, sobretot al bisbat d’Oriola-Alacant, venera aquesta santa icona des de fa segles. Segons la tradició cristiana, va ser una dona, Verònica, la que, amb un gest de compassió, eixugà el rostre de Jesús cobert de suor, salivades i sang, quedant gravada la faç del Senyor en el vel d’aquella dona. Precisament el nom Verònica, fa referència a aquest fet, ja que ve de Verum, que vol dir “autèntic” i Eikon, “imatge”. Per tant, la Verònica seria la dona rebé la imatge autèntica del Senyor, en eixugar-li el seu rostre. A Jerusalem, a la Via Dolorosa, hi ha la capella de la Santa Faç, on segons la tradició hauria passat aquest fet. 
És per la seua benignitat i per la seua misericòrdia, que en la Santa Faç trobem i reconeixem el rostre del Senyor i la seua presència enmig de l’Església, amb la seua mirada plena d’amor. Com deia recentment el papa Francesc, “el missatge de Jesús és la misericòrdia”, ja que “en Ell no trobem paraules de condemna, sinó d’amor i de misericòrdia”.
El papa Francesc, que té com a lema en el seu escut episcopal “Miserando atque eligendo”, fa al·lusió en aquestes paraules, a la mirada de misericòrdia del Mestre per Mateu i la seua elecció com a Apòstol. Per això, també nosaltres hem de ser testimonis de misericòrdia i de perdó, enmig de l’odi i de les divisions. I a més, hem d’eixugar les llàgrimes i el sofriment de tantes persones com pateixen, per tal de descobrir en elles, la faç del Déu que continua sofrint.
En aquests dies sants que celebrem la passió, la mort i la resurrecció del Senyor, la contemplació del misteri de la Santa Faç, la icona del Déu que sofreix per nosaltres, ens ha d’ajudar a fer d’aquest Any Jubilar, “un temps favorable i de salvació” (2C 6:2). Com diu Sant Cesari d’Arle en el sermó 11, gràcies a la mort i la resurrecció del Senyor, hem estat “enriquits per la misericòrdia divina, amb uns beneficis tan grans”.
Que aquests dies de Setmana Santa i de tot l’Any Jubilar de la Santa Faç, ens ajuden a enfortir la nostra fe, amb “la gràcia d’un amor tan gran”.

                                                                           

                                                                            Josep Miquel Bausset

                                                                            Monjo de Montserrat