3.28.2009

Dos articles


Coses dels espanyols
SALVADOR COT / DIRECTOR D'EDICIONS / SCOT@AVUI.CAT

Tal com estava previst (de tota la vida?) els dirigents del PSOE i del PP s'han posat d'acord per repartir-se el primer i el segon càrrecs institucionals del País Basc. La dreta espanyola tindrà la presidència del Parlament basc i l'esquerra -no menys espanyola- podrà nomenar Patxi López successor dels lehendakaris Agirre, Leizaola, Garaikoetxea, Ardanza i Ibarretxe.

Ara els queda una feina, titànica, de reeducació de la part majoritària de la societat basca, la que considera que Euskadi és una nació i que l'autogovern és un dret derivat d'una llarga història, i no pas una concessió graciable derivada de la Constitució de 1978.

Per això han acordat canviar els llibres de text dels infants, per ensenyar-los que el seu país és Espanya i que els navarresos són una comunitat autònoma com qualsevol altra. Els ensenyaran que els bascos de Biarritz són estrangers i, en canvi, els espanyols de Melilla, compatriotes. Per això faran que ETB ensenyi que fa calor a Fuerteventura, però no si plou a Etxarri-Aranatz.

Però, en fi, no sé pas si se'n sortiran. Perquè, la veritat, és tot tan estrambòtic...


Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 4. Dissabte, 28 de març del 2009


DE FIL DE VINT
Sobreviure al País Valencià
ISABEL-CLARA SIMÓ

Escola Valenciana és una eina importantíssima. Tant, que sens dubte és qui ha mantingut la llengua catalana al País Valencià i ho ha fet amb una eficàcia astoradora, donada la quasi total manca de subvencions i l'hostilitat de l'administració valenciana. Com que al País Valencià no hi ha immersió lingüística, l'anomenada línia valenciana aplega totes les escoles en aquesta llengua i ha aconseguit un prestigi pedagògic tal que diuen les males llengües que hi ha blaveros que hi envien els seus fills sense que ho sàpiguen les amistats.

Doncs aquesta gent admirable cada any fan unes trobades per reunir mestres i alumnes de tot arreu del País, i fan ponències i altres activitats, preparant la immensa tasca pedagògica i humanística -sempre en valencià- del curs següent. Doncs bé, enguany el lloc que han triat per fer la roda de premsa i explicar als mitjans tots els actes que han programat és la Biblioteca Valenciana, situada al monestir de Sant Miquel dels Reis. Es tracta d'una admirable biblioteca; tinc constància que la feina que hi fan els seus responsables és magnífica. Doncs bé, la conselleria de Cultura (es diu així: "de Cultura") els ha denegat el permís amb el pintoresc argument que no és la Generalitat qui ho organitza, com si la Biblioteca no fos de tots el valencians.

No hi ha el menor dubte que això ve de la profunda antipatia que sent l'administració pepera del País Valencià envers la llengua dels valencians; però és que també hi deu haver contribuït la vaga d'ensenyants anunciada per al 28 d'abril (per allò que diuen que les revoltes les fan els rojo-separatistas de sempre).

Un petit detall: els membres d'Escola Valenciana es paguen, tots ells, la roba que porten.


Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 28. Dissabte, 28 de març del 2009