1.19.2006

Hui no escriuré res meu

Hui, amigues i amics, no escriuré res meu. He estat llegint premsa i m'ha semblat interessant totes aquestes reflexions que vos afig a contunuació. Si teniu paciència i les llegiu, trobareu la pedra filosofal d'alguna realitat que ens envolta. Gràcies. Fins demà.

Els néts d'Unamuno carreguen contra el PP
Barcelona · 11/01/2006
La utilització per part del PP de la cèlebre frase d'Unamuno 'Venceréis pero no convenceréis' ha generat molt de malestar entre els néts i besnéts de l'intel·lectual espanyol. Unamuno va dirigir aquesta frase al general colpista Millán Astray just després de l'alçament militar del 36, i ara il·lustra tanques publicitàries i tríptics que el PP de Salamanca reparteix des de fa mesos per la ciutat per mostrar el seu rebuig al retorn dels papers a Catalunya.http://www.tribunacatalana.org

Dietari
Llums...
múltiples de quatre
Albert Sáez
Els lectors de l'AVUI en són experts, però acaba a d'aparèixer un últim informe sobre el dèficit fiscal. L'ha fet la professora Esther Martínez, de la Universitat de Girona, per encàrrec de la Fundació Josep Irla. Última estimació: els impostos recaptats a Catalunya que van a parar a l'Estat central representen el 12,4% del PIB. Els serveis que l'Estat ofereix a Catalunya sumen el 3,6% del PIB. Traduït: de cada 100 euros que produeixen els espanyols que viuen i treballen a Catalunya, una mica més de 12 marxen Ebre enllà, però dels que gasta l'Estat, només una mica més de tres arriben a traspassar el riu en sentit contrari. Descomptem la part que correspon a les rendes més altes que hi ha a Catalunya i descomptem una quota de solidaritat que ningú posa en dubte al Parlament i preguntem-nos: ¿és lógic que aquest diferencial sigui múltiple de quatre?, ¿hi ha algun altre territori a Europa -nació, regió, província o colònia- que suporti una situació similar?
...i ombres
les lleis fetes a mida
L'embolic que s'ha organitzat amb l'assemblea que Batasuna ha convocat per dissabte que ve no és responsabilitat de l'actual govern espanyol, com insisteix la lleial oposició. Alguns ja ho vàrem advertir quan es va aprovar la dita llei de partits, durant la majoria absoluta d'Aznar. Aquella llei incomplia dos principis jurídics bàsics: es feia només pensant en un partit i d'acord amb la conjuntura de la política antiterrorista del moment. Ara el context és un altre però la fiscalia i els tribunals han d'aplicar la llei vigent, sens dubte. Però la seva aplicació és avui clarament inconvenient. La debilitat actual d'ETA dóna ales als sectors de l'esquerra abertzale que volen integrar-se en la vida política. Si aquests sectors xoquen cada dia amb tota mena d'impediments acabaran perdent l'oportunitat que es presenta. ¿No hauria de ser la pau un bé d'interès general a preservar? ¿S'ha plantejat el PSOE la derogació d'aquesta llei? ¿No seria el moment que Zapatero expliqués a Rajoy què passa amb ETA?

Ell ens cal a Salamanca
Passa-ho!
Iu Forn
Som en una agència de viatges del centre de Salamanca. Un paper anomenat amb propi nom de la ciutat hi ha anat per trobar la manera més ràpida i barata de fer el viatge de retorn a Catalunya.
-Doncs miri, que voldria sortir d'un arxiu i després tornar a Barcelona.
-¿Ha pensat en algun mitjà de transport en concret?
-M'han dit que hi ha una cosa molt moderna: un tren que n'hi diuen AVE.
-Sí, però l'AVE encara no arriba a Barcelona.
-Ah, no? És que sap què passa, que he estat més de 60 anys tancat en una caixa i ja llavors es va dir que l'AVE arribaria a BCN el 2002...
-Res d'AVE, senyor paper. Vostè ha de viatjar en avió.
-Ui no. A mi els avions em fan por. I en taxi, què li sembla?
-En taxi Salamanca-Barcelona? Bé, depenent de quina emissora estigui escoltant el taxista pot ser un viatge pitjor que una discussió sobre les diferències entre articulat i preàmbul i les diferències amb l'article preambulat i el preàmbul articulat...
-Quan diu això, està pensant en alguna emissora en concret?
-Nooooo, valga'm Déu, Mahoma, Al·là, Buda i el santoral sencer de totes les religions inventades i per inventar als planetes existents o per descobrir.
-Total, que en taxi tampoc. Llavors, què em queda?
-Senyor paper, vostè no deu saber qui és David Meca, oi?
-També és un paper?
-És un senyor que neda perquè porta uns paperets enganxats al pit o porta uns paperets enganxats al pit perquè neda, encara no ho tinc clar. Però vostè hi puja i veurà com fa Salamanca-Barcelona en no res. Només hi ha un petit detall, viatjarà entre Polaris i Plátano de Canarias.
- Miri, després de 60 anys com si haig de fer la vertical pont...