11.08.2014

CAT-CENTRES ESTRANGERS (EFE)

La Policia Nacional comença a retirar les mampares en zona de visites del CIE de Zona Franca

Barcelona, 4 nov. (EFE).- La Policia Nacional ha començat a millorar i condicionar la zona de visites al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE), on retirarà les mampares i barreres que separaven els interns dels seus visitants, com havien exigit al gener els jutges que controlen aquesta instal·lació.

Segons han confirmat a Efe fonts de la Policia Nacional, aquestes obres de condicionament, ordenades per la comissió judicial, s'han començat a emprendre una vegada s'ha aconseguit una partida pressupostària per durr-les a terme.

En un acte de gener passat, els jutges de Barcelona que controlen el CIE de la Zona Franca van denunciar l'existència de mampares i reixes que impedien el contacte físic entre els interns i els seus visitants, que fins ara es comunicaven a través d'un telèfon intern.

Segons els jutges, l'existència de les mampares i reixes limitava "greument" el dret dels interns "a la intimitat, a la dignitat i a rebre un tracte humanitari i no degradant", especialment tenint en compte que es tracta de persones sense papers que estan privades de llibertat per ser expulsades d'Espanya, però no per haver comès un delicte.

"Privar els interns de l'últim contacte físic, encara que només sigui una carícia o una abraçada dels seus familiars o amics, és poc humanitari i absolutament evitable per part de l'Estat", van sostenir al gener els jutges.

En un comunicat, la plataforma social que advoca pel tancament dels CIE ha valorat positivament l'eliminació de les mampares, fet que consideren una "victòria" de les organitzacions en defensa dels drets humans.

Aquesta plataforma considera que aquest tipus de millora introduïda al CIE de la Zona Franca hauria de ser un "precedent" a estendre a la resta de centres d'aquest tipus a Espanya, on les visites entre els interns i els seus familiars es veuen obstaculitzades per objectes que impedeixen el contacte físic.

Això no obstant, adverteixen que aquestes mesures "són insuficients", ja que "no ataquen el problema de fons: la il·legitimitat d'uns centres on es priva de llibertat a les persones per la seva situació administrativa".

Segons la plataforma, l'existència dels CIE és "intolerable" en una societat compromesa amb els drets humans, per la qual cosa l'eliminació de les mampares del centre de la Zona Franca "ha de ser un primer pas en la lluita per desmuntar els CIE".

La plataforma també recorda que encara estan pendents altres obres ordenades pels jutges per dignificar les condicions dels interns, com dotar cada dormitori d'una tassa de vàter. EFE