4.12.2014

La prior Pifarré anima a viure en comunitat per créixer (DIARI DE GIRONA)

Cal buscar formes de viure en comunitat per créixer en tots els sentits". Amb aquesta afirmació, la prior administradora del monestir benedictí de Sant Daniel, Maria Assumpció Pifarré, va animar els qui l'escoltaven durant el pregó de Setmana Santa de Girona, a buscar i crear grups per treballar i assolir l'èxit en tots els àmbits. Ella mateixa es va posar d'exemple amb les monges del monestir de la Vall i va assegurar que les xarxes socials "són un intent incomplert" d'aquesta comunió grupal. Pifarré va citar també els partits polítics o els clubs esportius com a referents de "individus que se senten sols i busquen ajuntar-se amb altres persones", per un bé comú.
El pregó de la prior administradora, escollida per la Junta de Confraries en motiu del mil·lenari del monestir, va recordar que la regla de Sant Benet "diu que no s'ha de parlar molt, s'ha de fer suaument i sense somriure" i que s'ha de ser "humil". Aquestes paraules van marcar el seu discurs on va apuntar als qui seguien el pregó des de la sala de plens de l'Ajuntament de Girona, que "si traieu profit de les meves paraules, serà més per la vostra capacitat d'escoltar que pel que jo us pugui explicar".
La monja benedictina va repassar la història del monestir de Sant Daniel i els diferents documents que certifiquen que es va fundar entre el 1015 i el 1018. En aquest sentit va lloar la tasca de la comtessa Ermessenda com a clau "determinant" perquè l'edifici religiós fos en una vall que anterirorment havia estat "fosca i tenebrosa" i que des de fa mil anys irradia "una llum especial que pot ajudar a molta gent a descobrir Crist i el valor del silenci, de la pregària i de saber escoltar".
Pifarré va recordar la vida de Sant Daniel i com després de ser decapitat, els seus seguidors se'ls van endur i enterrar en algun lloc de la Vall perquè no fos profanat. També va parlar de Sant Benet, a qui tradicionalment se'l assenyala com a "savi i venerable", i com va dur una vida monàstica i va esdevenir ermità, aconseguint atraure molts deixebles. Aquest fet va provocar que es fundessin molts monestirs benedictins arreu d'Europa, que van jugar "un paper decisiu en el progrés i en l'espiritualitat".

En crisi, esperança
També va fer referència a la regla de Sant Benet, que presenta "Crist com l'únic mestre que mostra el camí veritable". Finalment, va explicar que la vida en comunitat que porta dins del monestir juntament amb la resta de germanes, li ha servit per créixer espiritualment i a nivell humà, gràcies al clima de pregària i de treball i a les reunions diàries a l'entorn a la paraula de Déu. I en un temps de crisi econòmica i política, va animar els gironins a viure amb alegria i esperança.
Havia obert l'acte la tinent d'alcalde Marta Madrenas, qui va destacar que enguany es feia el pregó en un lloc de gran rellevància ciutadana, en referència al saló de plens de l'Ajuntament. El president de la Junta de Confraries, Miquel Izquierdo, va recordar la importància del monestir i de les monges, que amb les seves mans, per exemple han fet algunes peces per la Confraria de la Santa Faç.
El Papa, preocupat
El bisbe, Francesc Pardo, va destacar la importància de la religiositat popular per evangelitzar i va revelar que el Papa, en la visita dels bisbes catalans, els havia preguntar per quants joves hi havia a Catalunya sense feina i quines respostes donaven a la situació. "Hem de ser l'hospital de campanya per guarir les ferides de totes les persones", va afirmar Pardo, molt satisfet per poder seure a la cadira de l'alcalde, que va cloure l'acte, on era present la consellera Irene Rigau i el batlle, Carles Puigdemont.
PD: PREGÓ DE SETMANA SANTA DE GIRONA La prior administradora de la comunitat benedictina del monestir de Sant Daniel, Maria Assumpció Pifarré, va obrir els actes de Setmana Santa de Girona amb un discurs sobri, seriós i amb les paraules justes i clares, tal com marca la regla de Sant Benet. Ha estat l'escollida perquè el monestir està celebrant els mil anys de la seva fundació.