5.25.2019

LA MERDA, A LA PORTA DE CASA per Ramon Camats


New post on Ramon Camats

LA MERDA, A LA PORTA DE CASA

per Ramon Camats
abocador ribaroja MAPA 2Vostè voldria un abocador de residus industrials a la porta de casa? Segur que la resposta és un NO rotund, imagini quina és la dels habitants d’Almatret, Maials i Llardecans, que el tindran a tocar, de fet molt més a tocar que el municipi on s’ubicarà «oficialment», que és el de Riba-Roja d’Ebre. Ja se sap, la merda ‒i més si no és pròpia‒ ben lluny de casa, millor si pot ser davant de la porta del veí.
També els pobles de la Ribera d’Ebre: de Flix en avall, Benisanet, Ginestar, Miravet... estan indignats. Saben prou que la presència de l’abocador implica una requalificació de la comarca: allà on havien apostat per una producció agrària de qualitat i amb denominació d’origen, on maldaven per potenciar el turisme i s’esforçaven a fer atractiu Pla general dels membres de les plataformes 'Almatret Net' i la 'Ribera Digna' en l'acció per denunciar el projecte de l'abocador de residus de Riba-roja i al fons les màquines que treballen en els terrenys. Imatge del 13 d'abril del 2019 (Horitzontal).el territori per tal de no perdre més població, ara trobaran, un cop més, la trista notorietat de la contaminació. Com si no fos prou la central nuclear d’Ascò (on a més, fa temps hi volien fer un dipòsit de residus nuclears),  la bassa de residus químics de Flix i l’abocador de Tivissa.
Vint anys separen els projectes d’abocador de residus industrials d’Oliola (la Noguera) i Riba-Roja d’Ebre (Ribera d’Ebre). Són dues comarques allunyades però amb característiques comunes, que defineixen una categoria: Abocadors industrials en zones rurals justament mancades d’indústria, amb àmplies zones boscoses, amb molt baixa densitat poblacional ‒2,34 i 11 habitants per Kmrespectivament i, sobretot, amb pocs costos «electorals» de rebuig: 208 habitants en el primer cas, 1112 en el segon. Concorre, també, el caràcter ocult ‒fins al darrer moment‒ de la tramitació del projecte, exposició pública, informació general, etc. No debades tothom és conscient que posar un abocador ABOCADOR 35 ESTADIS FUTBOLque anirà ple de residus altament contaminants, equival pràcticament a condemnar el municipi. Hi ha diferències, però, a Oliola, tots els veïns estaven en contra de l’abocador i l’alcalde va ser inhabilitat judicialment per haver inflat el cens amb persones d’altres municipis (treballadors de l’empresa que havia de construir i explotar l’abocador). A Ribarroja hom s’ha encarregat d’enllepolir els ciutadans amb la promesa de 14 llocs de treballs i diners per la cessió de l’espai. L’oposició ha hagut de venir de les poblacions veïnes, que patiran la pudor, la devaluació de la qualitat del l’aire, la dels productes agraris... i cap avantatge. El pitjor és la constatació que el camp, idealitzat pels «pixapins» com a lloc de repòs, com a jardí fora ciutat, hom el vol convertir només en la seva latrina.