5.05.2017

mudat com un margalló (RODAMOTS)

mudat com un margalló 


DEFINICIÓ+EXEMPLE:
Molt mudat, molt ben vestit, empolainat.
   A mi m’agradaria que en lloc d’eixes camisoles, eixos pantalonots i eixes sabatotes, anares vestit com el teu cosí Josep, que sempre va mudat com un margalló.
   Aquesta és una expressió usada sobretot en valencià, tot i que el DCVB recull també la forma vestir com un garballó: vestir molt bé, amb profusió d’adorns (Mall.).

ETIMOLOGIA DE MARGALLÓ:
Variant de bargalló, mateix significat, que ho és també de barballó (Lavandula latifolia), d’origen incert; podrien venir del llatí barba Iovis, ‘barba de Júpiter’, nom botànic antic del galzeran (Ruscus aculeatus), modificat en barbajonis o barbalionis.
PASSATGE QUE IL·LUSTRA L'ÚS DEL MOT:
Recordes quan ens coneguérem? Era setembre del 1989. Jo portava el títol de periodista davall del braç. Tu estaves preciosa vestida amb el disseny exclusiu de la Llei de creació del 1984. Anaves mudada com un margalló amb els principis bàsics d’objectivitat i respecte al pluralisme polític i cultural. Em vas enlluernar... De seguida férem bona lliga i, confiades, encetàrem un camí que era verge. Ens meravellava contar les notícies del món en la llengua materna, recitar poesia o escoltar música en valencià.

• Amàlia Garrigós, «Carta a Ràdio 9» (VilaWeb, 19 de desembre del 2012)

Vegeu-ne un altre passatge a la web

ENLLAÇOS:
L’escreix / Margalló, palma o pauma
Presentació a Andorra del llibre ‘Un pam de llengua’: avui a les 19h

LA FRASE DEL DIA:
Després d’un capellà celibatari aconsellant un matrimoni, una de les coses més grotesques que deu haver donat l’espècie humana és un jutge dirimint una qüestió humana.
—Oriol Ponsatí-Murlà (Figueres 1978)

Una iniciativa de la Xarxa de Mots ·· Idea i coordinació: Jordi Palou
A la xarxa des del 1999 ·· Més de 25.000 subscriptors
Contacte: info@rodamots.cat ·· http://rodamots.cat

Enviat pel servei Sala de premsa de DRAC telemàtic

D'acord amb la legislació sobre protecció de dades, us informem que rebeu aquest missatge a l'adreça que ens vau facilitar en subscriure-us i que vam incorporar al nostre arxiu. Teniu dret a sol·licitar l'accés a les vostres dades, modificar-les o cancel·lar-les escrivint a info@rodamots.cat.

Si voleu deixar de rebre 'Cada dia un mot', feu clic aquí. Si voleu subscriure-us-hi, feu clic aquí.