4.22.2017

Reig Pla, persona poc grata (Francesc Jover) Diari Veu del País Valencià Divendres, 21 d'abril de 2017 06:00h

La uniformitat de l’església és un fet que no és dóna en l’actualitat ni de bon tros. Almenys, així ho veiem aquells als quals ens ensenyaren quatre elementals regles teològiques per prendre la primera comunió. Potser l’assumpte siga una mica més complex, tot i que sembla que en la religió, com en les ideologies d’esquerra, cadascú té un Déu a la panxa. Un ample sector de l’església té una actitud tan dogmàtica i fonamentalista que xoca frontalment amb altres sectors minoritaris de creients quan a penes se’ls veu.
No és cap novetat dir que el bisbe d’Alcalà, Reig Pla, es troba en els sectors més reaccionaris de l’església i apareix als mitjans de comunicació, on es deixa oir prou més que els altres. Durant la Setmana Santa, la TVE, canal públic que es finança amb la caixa general de l’Estat, el bisbe cocentainer no ha deixat de dir la seua en contra del criteri laic que hi havia d’haver. Oferir al bisbe Reig la TVE com a trona general és la prova més evident que la classe política ha perdut l’oremus en compte d’actualitzar el concordat a una Constitució laica que siga de tots.
No ha passat desapercebut per alguna gent l’actitud intolerant i fora d’ona del bisbe Reig Pla quan ahir, 19 d’abril, va estar interpel·lat públicament a Cocentaina en la processó de la Mare de Déu del Miracle. Anava a arrancar la processó al carrer quan es va acostar una dona a Reig Pla, que estava degudament revestit de bisbe, i li va soltar en veu alta perquè tothom ho oeixi una sèrie d’improperis molt durs. Paraules realment dures que em permetreu no repetir. Diuen els que estaven prop que es va produir un silenci aterrador i el bisbe ho va encaixar resant el rosari. L’única reacció que va fer és, diuen, canviar de color.
Fa uns anys, en la revista local Cocentaina el Comtat, també va ser declarada persona non grata per un grup d’escriptors amateurs. No sóc partidari d’insults públics i sóc més partidari d’argumentar el que crec que són equivocacions dels altres. Tanmateix, no sé on he llegit allò que diu més o menys: si no parleu vosaltres ho faran les pedres.
Si jo fóra creient, intentaria desmarcar-me dels sectors més conservadors dels quals forma part el bisbe de Cocentaina. Al meu parer són actituds anacròniques dels que volen fer-se notar. No se ni vull donar lliçons a ningú, però a mi em sembla que el còctel que resulta al si de l’església a través de tot eixe rebolic afavoreix el laïcisme i l'ateisme. Si algú creu que això m’alegra s’equivoca perquè tots formem un cos social. Ni l’ateisme ni el laïcisme mouran mai un dit per insultar ni menysprear els creients. Això sí, mai acceptarem ni respectarem les actituds d’un sector de creients que dogmatitzen contra l’avortament, el divorci, l’eutanàsia, el sexe lliure, etc.; no criticarem els qui s’ho creuen, ho accepten i ho practiquen, però com a mínim volem que ens respecten i ens reconeguen el dret a viure el nostre estil de vida.
Amic Francesc, 
..., dime si et pareix bé que publique els dos articles seguits en una mateixa i única "entrada", primer el més actual i després l'antic, quelcom així com la demostració que "aquellos polvos trajeron estos lodos"
Amic Enrique, 
En quant si ho fas tot junt, ja es cosa teva, el que menys faena i maldecaps el done. Supose que tot d'una pot anar be en l'orde que dius.
Una abraçada


Cocentaina 2014

Benvolgut Juan Antonio: Abans que t'ho diga un altre em plau enviar-te un article que ha eixit en la revista Cocentaina el Comtat del mes de Juny, on es qüestiona la teva actitud pastoral. Anteriorment ja et vaig enviar una columna meva publicada al periòdic Ciudad de Alcoi.

Som un grup de lliurepensadors: creients, agnòstics, ateus, etc. que s’autotitula "La Bohemia Socarrada", els que hem elaborat aquest article.

En el seu nom t'ho envie, a més, afegís alguna altra cosa pel meu compte. Soc major que tu i em sembla que puc dir-te que per eixe camí no vas bé. Hi han molts creients que no els agrada una Església fonamentalista i dogmàtica com la que tu prediques. Eixa pastoral que proposes no té cap d'eixida evangèlica i si l'aparell de l'Església actual fora com la postconciliar de la dècada dels 60, ja t'haurien pegat un bonegó. No sigues dogmàtic i demostra que estimes a tots, encara que tinguen altres opcions sexuals.

Sigues més rigoros i exigent en els pederastes. T'he conegut de més jove i sempre m'has paregut un xic tolerant i raonable. Sigues més discret i deixa't d'estar dels pecats de "bragueta". Fes un anàlisis de la situació econòmica, dels marginats, dels lladres financers, dels polítics corruptes, de les famílies que estant passan-t'ho malament. Deixa't estar els homosexuals i els que volen formar una família d'un altra manera. Això, fins i tot des d'un punt de vista de creients, és pecata minuta. ¿Com eres capaç d'arremetre contra la joventut que van a discoteques i els homosexuals sabent que Jesús acceptava a totes i tots i els estimava? Utilitza més el Nou Testament i deixa el Déu justicier, vengador i apocalíptic de l'Antic Testament.

No has deixat molt bon record d'allà on has estat, Castelló i Cartagena, i no sols ha sigut per la gestió equivocada, també per la pastoral que has fet . Estàs a temps per canviar de pastoral, els fidels d'Alcalà i els creients de tota Espanya t'ho agraïran. Els agnòstics i ateus, "que en som molts més dels que diuen i volen", també us ho agrairan.

¿Perquè no fas exercicis espirituals i reflexiones profundament de la teva actitud? Gran quantitat de paisans teus creem que ho necessites. Montserrat seria un bon lloc per fer un llarg i rigorós exercici espiritual. Rep la meva amistat sincera i el meu desacord en la teva actitud pastoral.

M'agradaria saber que has rebut aquest correu i no s'ha perdut per cap oficina bisbal.

Cordialment

Francesc Jover. Cocentaina