5.13.2016

Horta de la Punta, de Carme Miquel (LEVANTE-EMV, 10/05/2016)

Fa dues setmanes, en aquesta mateixa pàgina manifestava la satisfacció per la futura Llei i Pla d’Acció Territorial de l’Horta de València que havia presentat la Conselleria de Medi Ambient. El conjunt de mesures de recuperació i protecció de l’horta i del seu patrimoni, constitueixen uns mecanismes esperançadors per revertir, en part, la desfeta produïda des de fa anys. Però ningú no pot negar que la situació no és fàcil i són molts els aspectes que hi cal considerar. I, en aquest cas, vull fer esment especial a l’horta de la Punta.

            La destrucció de la Punta no és un de tants episodi més de la desfeta del territori valencià. Perquè si bé tots els episodis especulatius i destructors viscuts són condemnables, el que va conduir a la desaparició de l’horta de la Punta concentra tots els elements d’una actuació nefasta, equivocada i malèvola. Durant els deu anys que va durar el procés de destrucció d’aquest territori amb l’objectiu d’ampliar el port i construir la ZAL, els responsables polítics del tema van actuar amb ocultació d’informació, abús de poder, espoli i vulneració dels drets humans dels seus habitants. Tot això realitzat de manera il·legal ja que, finalment, dues sentències declaren nul·les totes les actuacions que s’hi van fer. Malauradament, aquell espai d’horta fèrtil protegida, ara és una zona àrida, polsosa i plena de matolls secallosos. La ZAL no s’ha construït i la gent que, en aquella lluita de David contra Goliat, es va defensar carregada de raó i de dignitat i va resistir durant deu anys, arrossega les conseqüències traumàtiques de la injustícia i la manca d’humanitat de la situació viscuda.

            Per tot això, les mesures per a la recuperació de la Punta han de fer-se de manera especial, ja que han d’afegir-hi el concepte de reparació moral. I per descomptat, cal tallar contundentment les aspiracions de l’Autoritat Portuària, del Ministeri de Foment i altres adlàters, que mai  no han deixat d’avançar cap a la recuperació del projecte ZAL. Però la Punta a nivell legal, encara és zona agrícola i la ZAL no pot construir-se en aquell espai. L’Ajuntament de València i la Generalitat no haurien de caure en l’error de cedir a les aspiracions dels oligarques econòmics, per molt que els pressionen. L’època de les construccions faraòniques i dels grans projectes en infraestructures, ja sabem el desastre que ens ha portat. El desenvolupament, ha de ser desenvolupament humà o no és desenvolupament.
            I, no cal oblidar-ho: la Punta és un exemple remarcable de defensa del territori i ha esdevingut un símbol per als valencians.