6.03.2014

L'Ajuntament de Gandia inicia els treballs per desmuntar l'escultura '25 d'abril' de l'artista Antoni Miró (SALVADOR ALMENAR)

L'alcalde, Arturo Torró, va anunciar el juliol passat la seva intenció de retirar l'escultura que commemora la batalla d'Almansa perquè "no identifica la ciutat"
SALVADOR ALMENAR València | Actualitzada el 03/06/2014 14:28
         
Treballs de desmuntatge de l'obra '25 d'abril' instal·lada a Gandia. / ARA

L'equip de govern de l'Ajuntament de Gandia, a la comarca de la Safor, al País Valencià, ha donat l'ordre avui d'iniciar els treballs de retirada de l'escultura '25 d'abril', de l'artista Antoni Miró, que ocupa una de les rotondes d'entrada a la localitat. D'aquesta manera, l'alcalde del PP, Arturo Torró, compleix amb la seva amenaça anunciada el juliol passat de canviar d'ubicació l'obra instal·lada l'any 2007 per commemorar el tricentenari de la batalla d'Almansa i la pèrdua de l'autogovern dels valencians.
Sense avís previ i sense l'autorització de l'artista alcoià, els operaris de l'Ajuntament han iniciat avui els desmuntatge de l'escultura. Segons va assegurar Arturo Torró fa 11 mesos quan va anunciar aquesta mesura, la raó per la qual havia decidit canviar d'ubicació l'escultura era que "no identifica la ciutat i bloca la vista quan s'entra a Gandia". Inclús va arribar a dir que "els madrilenys que vénen [a Gandia] no l'entenen i molts veïns, tampoc".
Malgrat les peticions de partits polítics, entitats i artistes, l'Ajuntament de Gandia ha continuat endavant amb els seus plans per canviar d'ubicació una estàtua que, segons una sorprenent nota que va fer pública el mateix consistori, "de forma subtil però precisa amaga símbols catalanistes. En concret, les quatre barres que conformen la bandera quadribarrada de Catalunya, que estan camuflades i solament s'aprecien en perspectiva".
El regidor de Cultura, Vicent Gregori, va denunciar també la "complicitat" de l'anterior govern de Gandia amb "aquest tipus d'actuacions". El cap del departament de Cultura va explicar en una nota de premsa que en la seva opinió "és una vergonya que s'amague d'aquesta forma simbologia catalana en una ciutat com Gandia, on la ciutadania s'identifica majoritàriament amb la reial senyera de tots els valencians".
El també tinent d'alcalde no va dubtar en carregar contra l'artista Antoni Miró, a qui va acusar de "catalanista", per "enlletgir d'aquesta forma la ciutat de Gandia, causant vergonya", i contra el PSOE i el Bloc per "encobrir una escultura presidida per les quatre barres mentre reneguen de les senyes valencianes".
L'escultura '25 d'abril' serà ubicada, si res no canvia, a una plaça de la zona de l'actual parc anomenat 'País Valencià'. Un nom que podria canviar també en un futur perquè el mateix alcalde va anunciar que pretén promoure el canvi de nom del parc del País Valencià pel de 'parc 25 d'abril'.
L'espai que fins avui acollia l'escultura '25 d'abril' serà ocupat per un disseny de Jaume Espí que estarà format únicament per unes lletres blanques que reproduiran els noms 'Gandia' i 'Norte'.
Per la seva banda, Acció Cultural del País Valencià ha demanat a l'alcalde de Gandia i al seu equip de govern que reflexioni sobre l'"error que està cometent" amb la retirada de l'escultura d'Antoni Miró, i a la direcció del PP i al president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, "que facin reflexionar l'alcalde de Gandia perquè es repose l'escultura, o compartiran amb ell el descrèdit per complicitat en una acció vergonyant i malbaratadora de recursos".