4.19.2016

Memòries d'un brigadista, de Carme Miquel (LEVANTE-EMV, 12/04/2016)

El Pacto de no intervención. Pobre República. Memorias del miliciano y brigadista internacional José Almudéver Mateu. Un títol llarg per a una vida intensa: la de José Almudéver, un home de 97 anys, l´únic dels brigadistes que encara és viu. Comptar amb la presència i la lucidesa d´aquest brigadista, suposa conéixer de primera mà un testimoni directe de la Guerra Civil espanyola, que recorda de manera fidel i detallada els successos històrics que va viure fa vuitanta anys. La biografia de José Almudéver reflecteix una vida guiada per les fortes conviccions antifeixistes, en els temps convulsos que li tocà viure. Va nàixer a Marsella l´any 1919. Son pare era d´Alcàsser i va tornar al poble l´any 1931 on van viure la proclamació de la II República. Ja en aquell moment era conscient de les injústicies que s´hi vivien i amb 14 anys, solia anar al casino del poble per llegir el diari als obrers i comentar els fets que ocorrien. Alguns d´aquests fets, com la revolta d´Astúries de 1934, el van colpir fortament i van anar afermant-lo en els seus plantejaments polítics i socials. Quan l´any 1936 tingué lloc el colp d´estat franquista, marxà com milicià voluntari al front de Terol. Tenia 17 anys. En maig de 1938 va ser ferit greument i tornà a Alcàsser i al poc de temps, gràcies a que posseïa també la nacionalitat francesa es presentà voluntari i formà part de les Brigades Internacionals. I com la resta dels 45.000 brigadistes que llitaren contra el feixisme espanyol, fou expulsat en gener de 1939 després que el Comité de No Intervenció decidira treure´ls d´Espanya.
Però poc després, ell hi va tornar, com a mariner en un vaixell anglés.
En acabar la guerra, ell i la seua família van ser detinguts al Port d´Alacant. Fou condemnat a 12 anys i un dia en judici sumaríssim del Tribunal Militar i empresonat en el Camp de Los Almendros d´Albatera, on compartí calaboç amb el doctor Peset, i després la presó Modelo de Valencia i la d´Aranjuez.
Amb llibertat condicional, en 1944 s´incorporà com enllaç civil de protecció i d´abastiment als Guerrillers de Llevant fins que en 1947, perseguit per la policia franquista, s´exilià caminant des d´Olot a França, creuant a peu els Pirineus.

Ara, set dècades després, José Almudever Mateu, inicia un nou periple per aquestes terres. En aquesta ocasió com a testimoni directe dels terribles successos que va viure. L´alumnat de set IES valencians, podrà escoltar les paraules d´aquest brigadista, únic que encara es viu. Serà objecte de recepcions en diversos ajuntaments, visitarà exposicions i parlarà en centres culturals. Mentre que el dia 19, presentarà les seues memòries al Fòrum de Debats de La Nau.