11.08.2008

CARTA DE SANT FRANCESC ALS GOVERNANTS DELS POBLES


Leonardo Boff*, 31.10.2008
(Font: Koinonia)

Gairebé al final de la seva vida, Francesc d'Assís va escriure una carta oberta als governants dels pobles. Més de mil franciscans, vinguts de tot el món, reunits a mitjans d'octubre a Brasília van intentar reescriure-la. Vaig aportar la meva col•laboració —prohibida pel bisbe local— en aquests termes:

«A tots els caps d'Estat i portadors de poder d'aquest món, jo fra Francesc d'Assís, el vostre xicotiu i humil serf, desitjo Pau i Bé.

Us escric aquest missatge amb el cor a la mà i els ulls dirigits a l'alt en súplica.
Sento, venint de totes parts, dos clamors que pugen fins al cel. Un és el crit de la Mare Terra, terriblement devastada. L'altre és la queixa aguda de milions i milions de germanes i germans nostres famolencs, malalts i exclosos, els éssers més amenaçats de la creació.
És el clam de la injustícia ecològica i de la injustícia social que implora ser escoltat urgentment.

Germans i germanes meus constituïts en poder: en nom d'aquell que es va anunciar com el «sobirà amant de la vida» (Saviesa 11,26) us suplico: fem una aliança global en pro de la Terra i de la vida.

Tenim poc de temps, i ens falta saviesa. La roda de l'escalfament global del Planeta està girant i ja no podem aturar-la. Però podem disminuir la seva velocitat i impedir els seus efectes catastròfics.

No volem que la nostra Mare Terra, per salvar altres vides amenaçades per nosaltres, es vegi obligada a excloure'ns del seu propi cos i de la comunitat dels éssers vius.

Durant massa temps ens hem comportat com un Satan, explotant i devastant els ecosistemes, quan la nostra vocació és esser l’Àngel Bo, el Curador i el Guardià de tot el que existeix i viu.

Per això, les senyores meves i els senyors meus, us aconsello fermament que penseu no sols en el desenvolupament sostenible de les vostres regions, us aconsello que penseu en el Planeta com un tot, com l'única Casa Comuna que tenim per viure, perquè continuï tenint vitalitat i integritat i preservi les condicions per a la nostra existència i per a la de tota la comunitat terrenal.

La tecnociència que va ajudar a destruir, pot ajudar-nos a rescatar. I serà salvadora si la raó ve acompanyada de sensibilitat, de cor, de compassió i de reverència.

Us adverteixo humilment, germanes i germans meus, que si no feu aquesta aliança sagrada de tenir cura i germanor universal, haureu de retre comptes davant el tribunal de la humanitat i enfrontar-vos al Judici del Senyor de la història.

Volem que el nostre temps sigui recordat com un temps de responsabilitat col•lectiva i de cura amorosa amb la Mare Terra i amb tota la vida.

Finalment, germans i germanes, que modeleu el nostre futur comú: recordeu que la Terra no ens pertany. Nosaltres li pertanyem a ella, que ens va gestar com a filles i fills volguts. Es fa difícil d’acceptar que després de tants milions i milions d'anys sobre aquest planeta esplendorós, hàgim de ser expulsats d'ell.

Per la il•luminació que em ve de Dalt, pressento que no estem davant una tragèdia de final desastrós. Estem dins una crisi que ens purificarà, ens purificarà i ens farà millors. La vida està cridada a la vida. Nascuts de la pols de les estrelles, el Senyor de l'univers ens va crear per brillar i cantar la bellesa, la majestat i la grandesa de la Creació que és l'espai de l'Esperit i el temple de la Santíssima Trinitat, del Pare, Fill i Esperit Sant.

Si observeu tot això que Déu m'ha inspirat i us he comunicat en breus paraules, us asseguro que la Terra tornarà novament a ser el Jardí de l'Edèn i nosaltres els seus dedicats jardiners i curadors».

Signat: F. d'Assís.